דילוג לתוכן העמוד

חדשות

יש חולדה במטבח? העיקר שהמוניטין של העסק לא ייפגעו

"משרד הבריאות מפר את חובתו לספק מידע לציבור בעניינים הנוגעים לבריאותו" – כך טוענים התנועה לחופש המידע וארגון אמון הציבור בעתירה שהגישו. העותרים מבקשים מבית המשפט להורות למשרד הבריאות ולממונה על חופש המידע במשרד, לחשוף את תוצאות מבחני התברואה שעורך המשרד בחנויות מכולת, סופרמרקטים ומסעדות, מתחילת שנת 2003.

בעתירה, שהוגשה לבית המשפט לעניינים מנהליים בירושלים בידי עורכי הדין בעז בן צור ורז בן-דור, נטען כי למרות פניות חוזרות ונשנות, סירב משרד הבריאות להעביר מידע המפרט את שמות בתי העסק העוברים על דרישות החוק בענייני תברואה ומסכנים לכאורה את בריאות הציבור.

לטענת המשרד הוא נמנע ממסירת המידע עקב המשאבים הרבים הנחוצים לאיסופו. כמו כן מסתייג המשרד ממסירת שמות העסקים בהם נמצאו ליקויים וטוען כי עליו להשקיע שעות עבודה רבות במחיקת שמות העסקים המופיעים בטפסי תוצאות הבדיקה. לטענת המשרד, מסירת המידע עלולה לפגוע במוניטין של בתי עסק.

העותרים טוענים כי "אי מסירת המידע מהווה דפוס התנהלות חמור של משרד הבריאות, המפר את חובתו לספק מידע לציבור בעניינים החיוניים לבריאות הציבור, ובכך מקטין את האפשרות של הציבור לערוך בחירה מושכלת בין עסקים על בסיס מידע אמין". העתירה מדגישה כי סירוב משרד הבריאות למסור את המידע אינו עולה בקנה אחד עם הוראות חוק חופש המידע ועקרונותיו, אינו מתיישב עם עקרונות השקיפות ומשקף מחדל חמור בפעילות האכיפה של המשרד.

העותרים טוענים כי "בשנים האחרונות נחשפו אזרחי מדינת ישראל למספר תחקירים בנושא תברואה במקומות המוכרים מזון. חולדות בבית קפה, חתולים בסופרמרקט, תאריכי שיווק דגים שזויפו, אי שמירה על נהלי קירור ואחסון מוצרים ועוד". בעתירה נטען כי פגיעה ברמה התברואתית של בית עסק המשווק מזון יכולה להיגרם, בין היתר, מאי-הקפדה על טריות המוצרים, על נהלי אחסון המזון, על הוראות בדבר הטיפול הראוי במזון באופן שימנע את קלקולו, ניקיון בית העסק או ההיגיינה של העובדים; וכן מקיומם של מזיקים כגון תיקנים, עכברים ועכברושים.

"אחת התוצאות של מצב תברואתי ירוד בבית עסק המשווק מזון לציבור", טוענים העותרים, "היא התפתחותם של חיידקים מזנים שונים, העלולים לגרום למחלות קשות; הפלות בקרב נשים הרות; ובמקרים קיצוניים גם למוות".

העותרים מדגישים כי פרסום יזום של תוצאות מבדקי תברואה מהווה נדבך מרכזי בפעילות האכיפה של רשויות מזון בעולם, המבינות כי עצם הפרסום מגביר את מרכיב ההרתעה, לאור החשש של עסקים מפרסום מידע שלילי אודותיהם.

"אי פרסום המידע עלול לפגוע בבריאותו של ציבור צרכנים רחב, פגיעה שמשרד הבריאות יכול וחייב למנוע בנקל על ידי פרסום המידע. בנסיבות אלו, אי פרסום המידע מהווה הפרה של חובת הנאמנות של משרד הבריאות כלפי הציבור", נכתב בעתירה.