דילוג לתוכן העמוד

הרכישה הבעייתית של רפאל – בעקבות עתירת התנועה נחשף דוח הבדיקה על עסקת אירונאוטיקס

זו היתה הרכישה הגדולה ביותר של רפאל אי פעם – עכשיו מבקשת רשות החברות מהמשטרה לפתוח בחקירה פלילית בעניינה.
חמש שנים אחורה – חברת אירונאוטיקס, יצרנית מל"טים מיבנה נמכרה לרפאל ולאיש העסקים אביחי סטולרו (בחלקים שווים), תמורת 850 מיליון שקל ב-2019, כפול משוויה הבורסאי באותה תקופה. ארבע שנים עברו, וב-2023 מינתה רשות החברות את רו"ח קובי גינזבורג לבדוק את רכישת החברה. אנחנו ביקשנו לקבל העתק הדו"ח של רו"ח גינזבורג, ומצאנו את עצמנו במחילה חשוכה של הסתרה. רשות החברות עשתה הכל כדי לא למסור לנו את הדוח החמור. 

בהתחלה היא פשוט לא ענתה לבקשות חופש המידע שלנו. אחרי שהתעקשנו והגשנו עתירה – היא  מסרה לבית המשפט שהדו"ח הוא עדיין טיוטה "שלא הבשילה", ולכן אין חובה על פי חוק למסור אותה. ואז הגיע השלב השלישי: היא השאירה את הדו"ח במצב טיוטה. חודשים חלפו עד שבינואר הדוח הוצג להנהלת רפאל. השבוע הוא סוף סוף הגיע אלינו, ויצא מהמחשכים. ומה מתברר? שהוא באמת חמור, ומצביע על כך שהעסקה היתה בעייתית, בלשון המעטה, ושהיא נעשתה בתנאים גרועים עבור רפאל.

בין הכשלים שהדו"ח חושף, הנהלת רפאל ב-2019 הסתירה מידע קריטי על העסקה מהדירקטוריון ומרשות החברות. מידע שהיה עלול למנוע את אישור העסקה.

עוד מצביע הדוח על הטבות חריגות שניתנו לסטולרו במסגרת העסקה, ובהן ערבות בנקאית על הלוואה בגובה 421 מיליון שקל שהוא נטל למימון חלקו בעסקה, שדווחה באיחור של 4 שנים. על פי הדוח, רפאל לבדה נטלה על עצמה סיכונים במימון העסקה בעוד שלסטולרו הובטחו מנגנונים המנטרלים את סיכוניו.

עוד נחשף בדו"ח, שאחד מ"אדריכלי" העסקה המרכזיים היה בכיר לשעבר ברפאל, שהועסק לאחר פרישתו כיועץ חיצוני הן של חברות של סטולרו והן בחברות הבת של רפאל, וקיבל באופן תמוה את שכרו דרך חברה פרטית של סטולרו.

ועכשיו לתפנית החיובית בפרשה – בעקבות חשיפת הדו"ח והפרסום ב"כלכליסט" הודיעה היום רשות החברות שהיא פנתה למשטרה שתבדוק את ההיבטים הפליליים בעסקה.

דוח הבדיקה

דוח הבדיקה
עזרו לנו להמשיך להילחם על המידע
בואו לעגל לטובה לתנועה
היכנסו עכשיו, זה לוקח דקה, ותרמו לנו את האגורות מהעודף בכל קנייה. קניתם ב-99.90 ₪? תרמתם לנו 10 אגורות. כ-5 שקלים בחודש במצטבר. בשבילנו זה המון. ❤️