בדיקת התנועה: משרד הבריאות לא השיב ל-135 עתירות חופש מידע ושילם 550 אלף שקל
בדיקת התנועה חשפה כי בשנים 2022 ועד אוקטובר 2025 הוגשו נגד משרד הבריאות 135 עתירות מנהליות, לאחר שלא השיב לבקשות חופש מידע. בתי המשפט חייבו את המשרד לשלם למבקשי המידע הוצאות בסך 550 אלף שקלים. ומי למעשה שילם אותן? הציבור. בשפה משפטית קוראים לזה "הפרה יעילה". כשלרשות משתלם להפר את החוק.
בין בקשות חופש המידע שלא נענו ושהפכו לעתירות ניתן למצוא פניות של רופאים לזכויות אדם, הפורום הישראלי לתזונה, חברת אבוט, פורום קהלת, תנו לחיות לחיות, פורום בריאות הנפש, העמותה לתמיכה בחולי קרוהן וכמובן גם שלנו.
הסטודנטית עמית ליזמי מהקליניקה לחופש המידע במכללה למינהל סייעה באיסוף הנתונים. בכל אחד מהמקרים שבהם נקבע כי לא ניתן מענה – הורה בית המשפט למשרד הבריאות למסור את המידע ופסק הוצאות בסכומים שנעו בין 3,000 ל-8,000 שקלים. לשם השוואה, משרד ראש הממשלה שילם הוצאות בסך 400 אלף שקלים מאז 2018 בשל הליכים על אי-מסירת מידע, ומשרד התחבורה שילם 200 אלף שקלים רק בשנת 2025.
עו"ד אור סדן, היועץ המשפטי של התנועה לחופש המידע, מסר: "חוק חופש המידע הביא למהפכה – אולם היא לא מיושמת. העובדה שהתנהלות משרד הבריאות הובילה, בשלוש שנים, לכך שבכ-170 מקרים מבקשי מידע יצטרכו לפנות אל בית המשפט רק כדי לקבל מענה, היא מציאות שפוגעת פגיעה קשה בזכות למידע. מבחינת המדינה נראה שמדובר בהפרה יעילה – שכן בסוף ההוצאות יוצאות מכיסו של משלם המיסים. ראוי שהעומדים בראש המשרדים יפעלו באופן אקטיבי להבטיח שמציאות זו לא תימשך".
רשימת העתירות המנהליות
פורסם תחת: חדשות
תגיות: אור סדן, אי מתן מענה, משרד הבריאות
קבצים מצורפים
חדשות אחרונות
- 28 באוקטובר 2026התנועה לוועדת הבחירות: פרסמו נתונים על הצבעה במעטפות כפולות
- 27 באוקטובר 2026עתרנו לוועדת הבחירות נגד עוצמה יהודית ו"הצל"
- 26 באוקטובר 2026עתרנו לוועדת הבחירות נגד מלוכדים, אבי רבינא והליכוד
- 26 באוקטובר 2026חשפנו: היישובים בהם צה"ל הציב מיגוניות
- 25 באוקטובר 2026הישג לתנועה: סולברג קבע כי שימוש בבוטים וחשבונות פיקטיביים אינו חוקי