דילוג לתוכן העמוד

המדינה לביהמ"ש: מסרבת לחשוף את מדיניות הכנסת הסחורות לעזה

אורז כן, שומשום וחלבה לא, קפה ותה לפעמים – מהם הקריטריונים לפיהם מחליטה ישראל אילו מצרכי מזון וסחורות מותר להכניס לעזה? את השאלות האלה מנסה עמותת גישה לברר כבר יותר משנה וחצי, בלי יותר מדי הצלחה. בדיון שנערך לאחרונה בעתירת חופש המידע שהגישה העמותה, הסכימה המדינה לחשוף מסמכים ישנים על מדיניות הכנסת סחורות לעזה בתקופה שלפני המשט, אך הודיעה לבית המשפט כי היא מסרבת לחשוף את המדיניות הנוכחית ביחס לסגר שהיא מטילה על עזה.

בדיון בבית המשפט הודיעה המדינה על סירובה לחשוף גם את מסמך "הקווים האדומים" שבו היא  לכאורה קובעת את מינימום צריכת הקלוריות הנדרש לקיומם של תושבי רצועת עזה. המדינה טענה שהמסמך הוא "טיוטה פנימית".

מנהלת המחלקה המשפטית של עמותת גישה, תמר פלדמן, שהגישה את העתירה אמרה כי "זוהי בושה שרק לאחר שנה וחצי של סחבת ותרגילי התחמקות הסכימה המדינה לחשוף את המסמכים כפי שהחוק מחייב. ואפילו מצערת יותר היא העובדה שהמדינה ממשיכה להסתיר מידע מהציבור על מדיניותה הנוכחית כלפי רצועת עזה".

בדיון ההסכימה המדינה לחשוף לציבור שלושה מסמכים הקשורים למדיניות הכנסת סחורות לרצועת עזה בתקופה שלפני המשט לעזה. המסמכים כוללים רשימה של דברים אותם אישרה ישראל להכניס לרצועה, תהליכי אישור ודחיית הסחורות, ו"מערכת ניטור" לבדיקת מלאי בעזה.  למרות הסכמתה לחשוף מסמכים ישנים, המדינה סירבה לחשוף מסמכים חדשים בנושא המדיניות הנוכחית של הכנסת סחורות לרצועה, המופעלת מאז תקרית המשט ב- 31 למאי. המסמכים שביקשה עמותת גישה יחשפו הליכים להעברת סחורות לתוך רצועת עזה, כולל הקריטריון על פיו מוערכות בקשות של ארגונים בין לאומיים להעברת חומרי בנייה הנדרשים לבניית בתי ספר, בתי מגורים ותשתיות. מאז השינוי במדיניות הסגר, ישראל אישרה להכניס לעזה רק ל- 180 משאיות שהובילו פלדה, בטון וחצץ. זאת, למרות שיש צורך בכניסת עשרות אלפי משאיות עם חומרים אלה לצרכי שיקום.

המדינה טענה שעל גישה להגיש בקשה חדשה לחשיפת המסמכים העדכניים. עורכת הדין מטעם גישה, תמר פלדמן, טענה שעל המדינה לחשוף את המסמכים, וציינה שעברה שנה וחצי מאז הבקשה הקודמת של גישה.

בדיון שנערך בבית המשפט המשיכה המדינה לסרב לפרסם את המסמך הידוע בשם "מסמך הקווים האדומים", שבו היא  לכאורה קובעת את מינימום צריכת הקלוריות הנדרש לקיומם של תושבי רצועת עזה. המדינה טענה שהמסמך הוא "טיוטה פנימית". גישה טענה כי להפחית את צרכי הקיום של תושבי רצועת עזה לרמת "מינימאלית" מפר את ההתחייבויות של ישראל תחת החוק הבינלאומי להימנע מפגיעה באזרחים ולדאוג לחיים נורמאלים בעזה.

לפרוטוקול הדיון בעתירת גישה

לדיווח על הדיון הקודם שנערך בעתירה

לעתירת חופש המידע שהגישה גישה

לדיווח באתר גישה

עזרו לנו להמשיך להילחם על המידע
בואו לעגל לטובה לתנועה
היכנסו עכשיו, זה לוקח דקה, ותרמו לנו את האגורות מהעודף בכל קנייה. קניתם ב-99.90 ₪? תרמתם לנו 10 אגורות. כ-5 שקלים בחודש במצטבר. בשבילנו זה המון. ❤️