דילוג לתוכן העמוד

"אם המדינות לא ימסרו מידע מרצונן, יבואו האקרים ויכריחו אותן"

כ-300 שוחרי חופש מידע מ-30 מדינות, בהם גם שניים מישראל, השתתפו בכנס על פתיחת מאגרי מידע ממשלתיים שהתקיים בלונדון בסוף נובמבר. בין המשתתפים היו גם נציגים רשמיים של האו"ם, הבית הלבן והנציבות האירופית. במשך יומיים אינטנסיביים דנו באי הכנס בדרכים להביא לפתיחת מאגרי המידע הממשלתי לציבור. בקרב קהילת חופש המידע  ושוחרי השקיפות פתיחת מאגרי מידע היא עכשיו טרנד עולמי לוהט, הדור הבא של מהפיכת המידע, שכולם מלוכדים סביב חשיבותו, אם כי חלוקים ביניהם לגבי הדרכים לעשות את זה. בנורווגיה למשל, פתוחים לציבור דו"חות המס של האזרחים. וכך – באופן בכלל לא תיאורטי אפשר לדעת כמה השכן, העמית לעבודה או החבר בפייסבוק מרוויח. במקסיקו נדמה שהעניים חשופים יותר – כל אזרח יכול לגשת למאגר הנתונים של הביטוח הלאומי ולקבל מידע על כל מקבלי הקצבאות במדינה, כולל שמות, כתובות, ופירוט מדיוק של סוג הקיצבה וגובה התמיכה. כמה קרוב היום שאפליקציה לאיפון שספר לנו כמה מרוויחים האנשים שגרים ברחוב שלנו למשל. בישראל אנו רחוקים מהמציאות הזו עוד שנות דור. מנכ"ל התנועה לחופש המידע, רועי פלד, שהשתתף בכנס, סיפר על המאבק המקומי לקבל את תקציב המדינה בקובץ אקסל. מאבק שהצליח לגבי תקציב 2009-2010 (שהתקבל אחרי שאושר בכנסת), אך נכשל כשהאוצר התבקש למסור את תקציב 2011-2012 הנמצא כעת בדיונים.

"פתיחת מאגרי הנתונים הממשלתיים היא הדרך להגשמת המושג אזרחות במאה ה-21", אמר בכנס דוד אווס, יועץ לעיריית טורונטו. "כפי שבמאה ה-19 נבנו ספריות שנועדו לא בשביל האנשים המשכילים, אלא כדי שאלה שאינם יודעים קרוא וכתוב יהפכו למשכילים. כעת עלינו לפתוח את מאגרי המידע השלטוניים כדי שהאזרחים יהיו מעורים במדיניות הציבורית. זו המשמעות של להיות אזרח משכיל כיום, וזו המטרה שלנו".

ג 'ק תרסטון, מייסד האתר  farmsubsidy.org העוקב אחר הסובסידיות שמעניק האיחוד האירופי לחקלאים אמר כי פתיחת מאגרי הנתונים ממשלתיים היא עניין מדבק. כשמדינה אחת פותחת את הנתונים שלה זה יוצר לחץ על שאר המדינות לנהוג כמותה. "האינטרנט מוטט את הגבולות בין המדינות וכעת זה הזמן להאיר פינות חשוכות במציאות הגלובלית. אם המדינות לא יעשו את זה מרצונן, יבואו האקרים שיתאחדו מכל קצוות העולם ויכריחו את המדינות להיות שקופות ולתת לאזרחים דין וחשבון על מעשיהן".

פרופ' נייג 'ל שאדבולטד מאוניברסיטת המפטון, אמר כי ב-18 החודשים האחרונים חלה תנופה עצומה בפתיחות הממשל, ואפשר אפילו לדבר על שינוי חוקי המשחק בכמה מדינות. פתיחת מאגרי נתונים תשפר את המינהל הציבורי ואת השירותים שמקבלים האזרחים מהרשויות. אני מקווה שיותר ויותר מדינות יצטרפו אל קהילת חופש המידע ויחלקו את המידע שברשותן עם הציבור. כך נוכל כולנו להשתפר.

נט טורינגטון, יוזם פרויקט הממשל הפתוח בניו זילנד, אמר כי בריטניה וארה"ב מובילות את מהלך הפתיחות, והן עושות עבודה טובה, אך התחום בכללותו נמצא בחיתוליו. נתוני הממשלה הם רק קצה הקרחון, ורק קצוותיו פתוחים בפנינו כרגע. מפתחים, עובדי מדינה, וארגונים לא ממשלתיים מרחבי העולם פועלים כעת כדי לחשוף את שאר הקרחון. הם לומדים אחד מניסיונו של השני ומשתפים פעולה וחולקים את הידע. אם נעבוד יחד נגיע מהר יותר ורחוק יותר".

לאתר הכנס ולהרצאות והדיונים שנערכו בו

עזרו לנו להמשיך להילחם על המידע
בואו לעגל לטובה לתנועה
היכנסו עכשיו, זה לוקח דקה, ותרמו לנו את האגורות מהעודף בכל קנייה. קניתם ב-99.90 ₪? תרמתם לנו 10 אגורות. כ-5 שקלים בחודש במצטבר. בשבילנו זה המון. ❤️