דילוג לתוכן העמוד

רשות המסים מעכבת פרסום מידע על הסדרי כופר מס שהיא עורכת עם נישומים

ברשות המסים לא מזדרזים לבצע את פסק הדין של בית המשפט העליון, שהורה להם לפרסם נתונים על הסדרי כופר מס עם נישומים. רק שנה וחצי אחרי החלטת העליון החלה הרשות לפרסם את המידע באתרה. אלא שמתברר שהיא ממשיכה לגרור רגליים ולא מזדרזת לפרסם את הנתונים העדכניים. "אנחנו נמצאים היום בסוף ינואר 2011 והרשות טרם פרסמה נתונים על ראשית שנת 2010", אומר מנכ"ל התנועה לחופש המידע, רועי פלד. "גם את הנתונים על 2009 הם פרסמו רק במאי 2010. את המחצית השנייה של 2009 הם פרסמו בספטמבר 2010. זה לא מתקבל על הדעת. התנועה לחופש המידע תגיש השבוע בקשה לפי החוק לקבל את כל נתוני 2010. האסטרטגיה של הפרסום הדחוי מעוררת חשד שהיא נועדה לגרום לכך שהמידע יתיישן מבחינה ציבורית ויש להילחם בה".

בספטמבר 2008 קבע בית המשפט העליון בפסק דין תקדימי כי רשות המסים תפרסם את שמות הנישומים להם נערכו הסדרי כופר. בפסק הדין, שניתן אחרי יותר משלוש שנים של מאבקים משפטיים, קיבלו השופטים, מרים נאור, עדנה ארבל ואליקים רובינשטיין, במלואו את ערעור התנועה לחופש המידע והעיתונאי רביב דרוקר.

"מדובר במי שעברו עברות, לרוב עברות בזויות, כמותן כגניבה מכיס הציבור פשוטה כמשמעה, ועל כן אין סיבה שלא יהיה שמם נחלת הרבים המעוניינים לדעת זאת", קבע השופט אליקים רובינשטיין.

השופטת ארבל הדגישה כי מדובר בנישומים החשודים שהפרו את חוקי המס ואשר החליטו מטעמיהם שלהם, להעדיף תשלום כופר על הוכחת חפותם במשפט פלילי. "מסופקני אם הם זכאים ליהנות מאותה הגנה רחבה של פרטיות ממנה נהנים יתר אזרחי המדינה הפועלים על פי חוק", כתבה.

ארבל גם דחתה את טענת המדינה שהסרת החיסיון תפגע בתפקודה התקין של רשות המסים, החוששת שצעד כזה יצמצם באופן דרסטי את הסדרי הכופר. "מהנתונים שהונחו בפנינו", קבעה. "עולה גם כי מספר הסדרי הכופר הנערכים מדי שנה לא עולה על מאות בודדות, כך שגם אם חלק מהליכים אלו אמנם יומרו בהליכים פליליים רגילים, אין לקבל את הטענה כי יהיה בכך כדי להביא להשפעה כה קריטית וקשה על יתר ההליכים המתנהלים בפני הערכאות… לא שוכנעתי כי מדובר בהשפעה העלולה לעלות לכדי שיבוש קשה, רציני וחמור בתפקודה של הרשות, המצדיק את מניעת מסירת המידע המבוקש לציבור".

באתר רשות המסים מתפרסם היום המידע על הסדרי כופר המס החל משנת 2006 ועד 2009. הנתונים מראים שבשנת 2006 נערכו 120 הסדרי כופר מס. בשנת 2007 – גדל מספר ההסדרים ל-155, ובשנת 2008 הוא עלה ל-200. בשנת 2009 חלה ירידה ל-187 הסדרים.

"המציאות מוכיחה שהחששות שהעלו אנשי רשות המסים היו מוגזמים ומאוד רחוקים מהמציאות", אומר פלד, "ברור שאין כאן קריסה של מערך הסדרי הכופר כפי שנציגי רשות המסים טענו בבית המשפט".

אנשי רשות המסים אינם יוצאי דופן בעניין הזה. במאבקים שמנהלת התנועה מול הרשויות כדי לאלץ אותן לפרסם מידע, אנו נתקלים לא אחת בניסיון להציג בבית המשפט תרחישי אימה ולטעון כי פרסום המידע יפגע קשות בתפקוד הרשות. טענות אלה מתבררות כמופרכות. כך למשל, נטען שאם יפורסם להורים מידע על הישגים של בתי ספר, תהיה בריחה המונית מבתי ספר נחשלים, או שאם יפורסם מידע הנאסף במשרד הבריאות על איכות השירות של קופות החולים, הן יפסיקו לשתף פעולה עם המשרד. כאמור, במציאות, רובם של החששות האפוקליפטים המוצגים בבית המשפט, מתבררים כמופרכים.

לפסק הדין בבית המשפט העליון

לנתונים על הסדרי כופר מס באתר רשות המסים

עזרו לנו להמשיך להילחם על המידע
בואו לעגל לטובה לתנועה
היכנסו עכשיו, זה לוקח דקה, ותרמו לנו את האגורות מהעודף בכל קנייה. קניתם ב-99.90 ₪? תרמתם לנו 10 אגורות. כ-5 שקלים בחודש במצטבר. בשבילנו זה המון. ❤️