בקשת מידע הורגת – אקטיביסט הודי נרצח לאחר שביקש מסמכים שחשפו שחיתות שלטונית
עמית ג'טאווה (38) בדיוק עזב את משרד עורך הדין שלו לאחר שדן עמו בעתירה שהגיש להפסקת הכרייה במחצבת גיר שהוא האמין שמעורבים בה פוליטיקאים מקומיים חזקים ומושחתים. המתנקשים הגיחו מהחשיכה על אופנוע וירו בו מטווח קצר. הוא מת במקום.
ג'טאווה היה אחד ממיליוני הודים שאימצו את חוק חופש המידע שנחקק בארצם לפני 5 שנים ומאפשר לאזרחים לתבוע כמעט כל מידע ממשלתי. מרבית הבקשות למידע שמוגשות נועדו כדי לפתור בעיות בסיסיות כמו השגת גישה למזון מסובסד, קבלת קצבה ממשלתית, או מימוש זכויות לשירותי רפואה.
יש גם אקטיביסטים שמשתמשים בחוק כדי לעצור שחיתות שלטונית המערבת פוליטיקאים, אנשי עסקים וכסף גדול. בהודו – כשהבקשה למידע רומזת לשחיתות – היא עלולה להביא למותו של המגיש אותה. 12 אנשים נהרגו מאז נחקק חוק חופש המידע בהודו ב-2005 כתוצאה ממאבקים שניהלו בשחיתות. רבים אחרים הוכו והוטרדו.
"כשאנשים מממשים את זכותם למידע הם מסתכנים", אמר אמיטאב תהאקור, פעיל חברתי וקצין משטרה שכותב ספר על בני אדם שנהרגו כתוצאה מבקשת מידע.
כך קרה לג'טאווה שאסף מסמכים רבים, כולל התכתבויות בין פקידים ממשלתיים בנוגע למכרה הגיר, שביקש להביא לסגירתו. ביוני האחרון הוא הרגיש שצבר מספיק ראיות כדי להגיש תביעה על מנת לעצור את הכרייה. הוא הגיש את המסמכים ב -28 ביוני וחודש מאוחר יותר נורה למוות, והותיר אחריו אישה ושני ילדים. חבריו טוענים שהרצח לא נחקר עד היום.
חדשות אחרונות
- 24 בספטמבר 2024בעקבות מאבק התנועה – פורסמו נתוני הפשיעה המעודכנים של המשטרה עד מחצית 2024
- 21 בספטמבר 2024רחלי אדרי בראיון פרידה: "למדינת ישראל יש די.אן.איי של הסתרת מידע"
- 19 בספטמבר 2024עתרנו נגד המשטרה: לחשוף את חוות הדעת הרפואית והמשפטית בנוגע לשימוש בגז פלפל לפיזור הפגנות
- 12 בספטמבר 2024התנועה חושפת את נתוני המשטרה: 981 בני אדם נרצחו בישראל בשש שנים, מתוכם 712 ערבים
- 4 בספטמבר 2024התרעות אמ"ן לפני ה-7.10 – נתניהו מסרב לחשוף אם הוזהר