בעקבות עתירת התנועה לחופש המידע: המשטרה תשנה התנהלותה מול התקשורת
משטרת ישראל מנסחת מסמך עקרונות שיסדיר את שיתופי פעולה עם התקשורת. לידי "מעריב" הגיעה טיוטה של מסמך המכונה "עקרונות למתן מענה משטרתי לתוכניות תחקיר החושפות עבירות חמורות", שהכנתו החלה בעקבות תחקיר הפדופילים שערכה חדשות 10 בדצמבר 2007. התחקיר, במהלכו נעצרו לעיני המצלמות אנשים החשודים בפעילות פדופילית, עורר סערה ציבורית ונמתחה ביקורת באשר ליחס בין המשטרה לתקשורת המסחרית.
בעקבות זאת, פנתה התנועה לחופש המידע למשטרה בבקשה שתציג בפניה מסמכים המתעדים את ההסכם שקדם לפרסום הפרויקט המשותף. במכתב שנשלח מהלשכה לפניות הציבור של המשטרה, עולה כי המשטרה לא תיעדה ולא ייצרה כל פרוטוקול או סיכום מהישיבות עם ערוץ 10 והמבצע במהלכו נעצרו לעיני המצלמות 11 אנשים סוכם "בעל פה".
בעתירה, שהוגשה באמצעות עו"ד אדוה מוגה, מבקשת התנועה לברר מי יזם את שיתוף הפעולה בין ערוץ 10 למשטרה, מה נאמר בפגישות שנערכו בין שני הגופים, מה היו ההנחיות שנתנה המשטרה לשוטריה ביחס לשיתוף הפעולה, וכיצד נעשתה חלוקת המשימות בין המשטרה לבין חדשות 10. "ראוי ליתן בידי הציבור כלים לבחון באופן ביקורתי כל שיתוף פעולה בין המשטרה לבין כלי התקשורת, שתפקידם בחברה דמוקרטית, הוא בין היתר לשמש כלב השמירה מטעם הציבור על פעולות רשויות השלטון ובהן המשטרה", נאמר בעתירה.
נראה כי הגשת העתירה עשתה את שלה ובמשטרה החלו לנסח לראשונה מדיניות מובנית בהתנהלות מול התקשורת. "גורם תקשורתי המפיק או משדר תוכנית תחקיר החושפת עבירות חמורות, יישא באופן בלעדי במכלול האחריות להפקה ולשידור, לרבות בנוגע להיבטים המשפטיים האזרחיים והפליליים", נכתב בסעיף הראשון של הטיוטה.
עוד נכתב, כי "בשום מקרה המשטרה לא תנחה את גורם התקשורת באשר לאיסוף חומר או ביצוע פעולות חקירה שהן בסמכות המשטרה. יודגש, כי עם העברת החומר למשטרה, המשך טיפול של הגורם התקשורתי בחומר זה עלול להוות שיבוש חקירה".
סעיף משמעותי מיוחד המאיר באור ספקני את כל התנהלות המשטרה בשיתופי הפעולה שלה עם מהדורות החדשות, הוא זה הקובע כי "הנחיות היועץ המשפטי לממשלה מנחות את המשטרה להימנע מפעולות ראוותניות אשר יש בהן כדי ליצור השפעה שאינה הוגנת על תוצאות ההליך הפלילי. לפיכך, ככל שיוחלט על ידי המשטרה לבצע עיכוב או מעצר של חשודים יש להימנע ככל הניתן מתיעודו ושידורו כחלק מהפקת התוכנית".
מיד אחר כך מגיע סעיף נוסף ולפיו מאחר ואין למנוע פרסום של דבר שהתרחש ברבים, "יתבקש הגורם התקשורתי להימנע, לכל הפחות, מתיעוד שיש בו משום ביזוי והשפלת החשוד או פגיעה בהליך התקין של החקירה".
פורסם תחת: חדשות
חדשות אחרונות
- 16 בינואר 2025בעקבות עתירת התנועה נחשף – שיעור ההתחסנות נגד נגיף הפפילומה הוא רק 55%
- 3 בינואר 2025התנועה חושפת: אלה שיעורי ההתחסנות ביישובים קטנים בישראל
- 30 בדצמבר 2024התנועה חושפת: חובות המפלגות למדינה מגיעים ל-137 מיליון שקל
- 30 בדצמבר 2024מה נתניהו מסתיר מהציבור על מצבו הבריאותי
- 26 בדצמבר 2024ניצחנו – בית המשפט הורה למשרד החינוך לפרסם את תוכניות גפ"ן בחתך בית ספרי