דילוג לתוכן העמוד

הבי.בי.סי ייאלץ לפרסם דו"ח פנימי שבדק האם הסיקור ברשת הוא אנטי ישראלי

מה גרם לבי.בי.סי, רשת החדשות המכובדת בעולם, לפנות לכל ערכאה שיפוטית אפשרית על מנת למנוע את פרסומו של דו"ח פנימי הבוחן את סיקור הסכסוך הישראלי-פלסטיני? ייתכן שבקרוב נדע – לאחר שבית המשפט העליון בבריטניה הורה לפרסם את הדו"ח שהבי.בי.סי כל כך רצה לקבור. פסיקת בית המשפט העליון התקבלה לאחר מאבק משפטי שמנהל במשך ארבע שנים עורך דין אנגלי בשם סטיבן שוגר. שוגר הגיש בקשה לפרסום הדו"ח, על פי חוק חופש המידע בבריטניה אך הבי.בי.סי דחה את בקשתו.

בשנת 2003 העלה משרד החוץ הישראלי שורה של טענות על סיקור לא הוגן של הבי.בי.סי את המתרחש במזרח התיכון. בין השאר מחו בישראל על ההתעקשות של התאגיד לא לכנות מחבלים מתאבדים "טרוריסטים". בהמשך הטילה ישראל חרם על כתבי הבי.בי.סי בתגובה לשידור תחקיר שחשף את הנשק להשמדה המונית שישראל מחזיקה בו, לכאורה. הבי.בי.סי דחה את הטענות נגדו אך מינה עיתונאי ותיק בשם מלקולם ביילן, שפרש מהרשת שלוש שנים קודם לכן, לתפקיד "יועץ עריכה בכיר", כדי לשפר את הסיקור בנושאי המזרח התיכון. ב- 2004, לאחר שבחן מאות שעות של שידורים, סיים ביילן לכתוב דו"ח מפורט על אופי השידורים של הבי.בי.סי, אך עד היום לא פורסם הדו"ח המחזיק 20 אלף מלים – וממצאיו ומסקנותיו של ביילן נותרו עלומים.

ב-2005 פנה עו"ד שוגר לבי.בי.סי וביקש לקבל עותק של הדו"ח, אך להפתעתו נתקל בסירוב. לטענת הבי.בי.סי אף שהוא גוף ציבורי החוק אינו חל עליו. בהמשך טען תאיד החדשות כי חוק חופש המידע אינו חל על מידע שנאסף למטרות עיתונאיות.

עו"ד שוגר פנה לנציב המידע הבריטי, האחראי על יישום חוק חופש המידע, אך גם הוא דחה את בקשתו. שוגר ערער על הפסיקה לבית דין העוסק בקבילות הציבור בנושאי מידע שהפך את ההחלטה והורה לבי.בי.סי להעביר לשוגר עותק מהדו"ח. הבי.בי.סי עתר בתגובה לערכאה הגבוהה בבריטניה (Lords Low ) כדי שתורה להשאיר את הדו"ח במגירה. ואולם בית המשפט הורה לחשוף את הדו"ח.

בהודעה שפירסם עו"ד שוגר, בעקבות הפסיקה אמר: "אני עצוב שהבי.בי.סי ביזבז מאות אלפי ליש"ט מכספי משלם המסים על מנת להיאבק באלה המבקשים מידע על פי החוק".

דובר הבי.בי.סי אמר בתגובה כי המאבק המשפטי עדיין לא הוכרע.

לדיווח על הפרשה ב"טלגרף"

להשתלשלות המאבק המשפטי – ב"גרדיאן"

ואצלנו – דו"ח הבטיחות שמע"צ מסתירה מהציבור