בית המשפט: על צה"ל לנמק התנגדותו לגילוי ציוני הקב"א והדפ"ר לחיילים
שופטת בית המשפט המנהלי בתל אביב, סגנית הנשיא, מיכל רובינשטיין, הורתה לצבא לנמק מדוע הוא מסרב לבקשת התנועה לחופש המידע לחשוף את ציוני הדפ"ר והקב"א של המתגייסים. בדיון אמרה השופטת כי לא השתכנעה מנימוקי צה"ל לדחיית העתירה שהגישה התנועה, והורתה לצדדים למסור את סיכומיהם בכתב, לפני שתיתן את החלטתה.
בעתירה שהגישה התנועה לחופש המידע, באמצעות עו"ד רז בן דור, היא מבקשת לאפשר לכל חייל או אזרח בישראל לדעת מה הם ציוני הקב"א והדפ"ר שלו, ממש כשם שכל חייל יודע מהו הפרופיל הרפואי שלו. .בתגובה לעתירה טען הצבא כי מסירת ציוני הקב"א והדפ"ר לחיילים תשבש את תפקודו של צה"ל ותוביל לפגיעה בביטחון המדינה . לא פחות.
ציון הקב"א (קבוצת איכות) נקבע בתום תהליך האיבחון שעורך צה"ל למתגייסים. לציון חלק חשוב בקביעת שיבוצו של החייל בתפקיד אותו יבצע במסגרת שירותו הצבאי. הקב"א מורכב מכמה פרמטרים, בהם מספר שנות הלימוד של המתגייס, איכות ההשכלה שלו, ציון הדפ"ר (שהנקבע על פי הישגיו במבחנים הפסיכוטכניים שנערכים בלשכות הגיוס), וגם על פי ראיון אישי (הנערך לגברים בלבד) בלשכת הגיוס.
לטענת צה"ל "אם ציונו של כל מתגייס על מרכיביו השונים ייחשף, אזי תוך זמן קצר יידע הציבור כיצד לכלכל את צעדיו ולתכנן מראש את שלבי ואופן הגיוס לצה"ל". והתוצאה תהיה הרת אסון: "יאבד הכלח על תהליך מיון כוח האדם של צה"ל" דבר שיוביל לפגיעה חמורה בביטחון המדינה.
בצה"ל טוענים כי חשיפת ציוניהם של החיילים תאפשר להם להערים על המערכת. "מי שירצה להתחמק משירות קרבי יקלע לתשובות ולהתנהגות הרצויים לו, ומי שירצה בשירות קרבי אפילו אינו מתאים לו יעמיד פני מתאים", נאמר בתגובת צה"ל לעתירה. אלא שלא ברור כלל איך חשיפת הציון המספרי של החיילים תאפשר לגובניק להמציא את עצמם מחדש כחיילים קרבי, ולהיפך כיצד ידיעת הציון תאפשר למתגייסים בעלי נתונים מתאימים לחמוק משירות קרבי.
בצה"ל טוענים עוד שפרסום הציונים יוביל לערעורים רבים שיפגעו בתיפקודו של מערך המיון הצבאי. לפי נתוני הצבא מדי שנה נערכים מיונים לכ-70 אלף מתגייסים, מתוכם 1.700-1,900 מערערים על ציון הקב"א. אמנם המערערים אינם יודעים איזה ציון קיבלו, אך הם מניחים שהוא לא הספיק כדי להתקבל ליחידה בה ביקשו, ולכן הם מערערים. על פי נתוני הצבא רק כמה עשרות מקרים מבין המערערים נענים ועוברים איבחון חוזר. החשש הוא שבעקבות חשיפת הציונים יגדל משמעותית מספר הערעורים. אכן תרחיש שנראה סביר מאוד אך עם כל הכבוד, זכותו של אדם לערער אם הוא חש שנעשה לו עוול, אפילו כשמדובר בערעור על החלטות הצבא.
טיעון נוסף שמעלה הצבא הוא כי חשיפת ציון הקב"א הדרוש על מנת להתקבל ליחידות השונות, יביא לתיוג שלילי של יחידות מסוימות בהן הקב"א של המשרתים בהן אינו גבוה, והדבר אף עלול להביא לירידה במוטיווציה של החיילים המשובצים בהן. נשאלת השאלה האם כיום כשציוני הקב"א חסויים שוטרות חיב"ה ולוחמי סיירת נהנים מאותה מידה של יוקרה.
פורסם תחת: חדשות
חדשות אחרונות
- 16 בינואר 2025בעקבות עתירת התנועה נחשף – שיעור ההתחסנות נגד נגיף הפפילומה הוא רק 55%
- 3 בינואר 2025התנועה חושפת: אלה שיעורי ההתחסנות ביישובים קטנים בישראל
- 30 בדצמבר 2024התנועה חושפת: חובות המפלגות למדינה מגיעים ל-137 מיליון שקל
- 30 בדצמבר 2024מה נתניהו מסתיר מהציבור על מצבו הבריאותי
- 26 בדצמבר 2024ניצחנו – בית המשפט הורה למשרד החינוך לפרסם את תוכניות גפ"ן בחתך בית ספרי