אובמה הורה לסי.אי.איי לחשוף שיטות חקירה הכוללות עינויים
נשיא ארצות הברית ברק אובמה אישר לפרסם פרטים אודות שיטות החקירה השנויות במחלקות שהיו נהוגות במהלך כהונת של קודמו, גורג בוש. הפרטים נחשפים בארבעה מזכרים של מחלקת המשפטים, שנכתבו בין השנים 2002-2005, בניסיון לספק "הכשר" משפטי לסי.אי.איי לענות עצורים בעת חקירתם.
אובמה הורה על פרסום המסמכים בתגובה לפניה של האגודה לזכויות האדם בארצות הברית (ACLU ) שהגישה מספר עתירות חופש מידע בעניין. לפני כחצי שנה הורה שופט פדרלי במדינת ניו יורק לסי.אי.איי לחשוף קלטות בהן מצולמות חקירות של בכירים באל-קאידה, לפני שיואשם בביזיון בית המשפט.
המזכרים מפרטים, בין היתר, כיצד סוכנות הביון המרכזית של ארצות הברית חקרה בברוטליות 28 חשודים בחברות בארגון אל-קאעידה, במתקנים חשאיים, תוך שימוש באמצעים בלתי-מקובלים. בין השיטות שנחשפו, עירום כפוי, 180 שעות ללא שינה, שימוש בעקיצות חרקים, הצלפות על הפנים והבטן, החזקת העצורים במרחבים מצומצמים והטבעתם במים. זו הפעם הראשונה שהמימשל מאשר לפרסם פרטים רשמיים אודות שיטות החקירה המפוקפקות.
בהודעה שפירסם הבית הלבן נכתב כי הטקטיקות, שאומצו על ידי הממשל הקודם במסגרת "המלחמה בטרור" לאחר פיגועי 11/9, "מכרסמות בסמכוּת המוסרית ואינן מועילות לביטחוננו". עם זאת, לדברי הנשיא חוקרי סוכנות הביון שלקחו חלק באותן חקירות לא יועמדו לדין – מאחר שפעלו מתוך הנחיות שנויות במחלוקת: "יהיה זה בלתי-הוגן להאשים את הגברים והנשים המסורים, שפעלו כדי להגן על אמריקה, בגין אותם מעשים", נכתב בהודעה.
חדשות אחרונות
- 9 ביוני 2026התנועה מציגה: איפה תצליחו לעבור טסט (ואיפה פחות)
- 3 ביוני 2026עתירת התנועה חשפה: אוריך נכנס לקריה 138 פעמים בזמן מלחמה
- 1 ביוני 2026עתרנו וחשפנו – בקשות המידע שהשר בן גביר התערב בהן
- 26 במאי 2026עתרנו נגד משרד האוצר: מסרב לחשוף את מנגנון הסיוע ההומניטרי לעזה
- 21 במאי 2026בבחירות 2026 נדע קצת יותר – סולברג נענה לפניית התנועה