מבקר המדינה מסרב לחשוף אילו שרים פנו לוועדת ההיתרים ואת החלטותיה
מבקר המדינה מסרב להיענות לבקשת המידע שהגישה התנועה ולפרסם במה דנה ועדת ההיתרים ולפרסם את החלטותיה. לטענתו פרסום הפרטים יוביל לפגיעה בפרטיות הפונים לוועדה כך נאמר בתגובתו לפניית התנועה לחופש המידע.
פנינו למבקר המדינה כדי לקבל את רשימת הבקשות שהוגשו לוועדת ההיתרים ועדה הדנה בבקשות שרים וסגני שרים לקבל היתר לעבור על כללי מניעת ניגוד עניינים (תשס"ג- 2003). כמו כן ביקשנו לקבל את חוות הדעת והחלטות הוועדה שניתנו בעניינן של בקשות השרים.
על פי רוב נדרשת הוועדה לדון במקרים בהם קרובי משפחה מדרגה ראשונה של שרים וסגני שרים מבקשים להקים חברה עסקית, ואז עליהם לקבל אישור מוועדת ההיתרים הבוחנת אם קיימים ניגודי עניינים בין תחומי אחריות השר לתחומי פעילותה של החברה העסקית.
אחד המקרים המפורסמים בהם דנה ועדת ההיתרים היה בפרשת חברת הייעוץ "טאורוס" אותה הקימה נילי פריאל, אישתו של שר הביטחון אהוד ברק. מהפרטים שנחשפו לפני כמה חודשים בערוץ 10 עולה שאהוד ברק לא קיבל היתר מהוועדה להקמת חברת הייעוץ , המתמחה ביצירת קשרים עסקיים, ייעוץ השקעות ויצירת קשרים בין מובילים חברתיים ואנשי עסקים בארץ ובעולם. בעקבות החשיפה והביקורת הציבורית שנמתחה על ברק ופריאל, החליטו השניים לסגור את החברה מיד. ואולם, למרות סגירתה המיידית של החברה, נדרשה ועדת ההיתרים לבחון אם ברק פעל בניגוד לחוק בכך שהקים את החברה למרות שלא קיבל היתר.
באחרונה קבעה הוועדה, שבראשה יושב השופט בדימוס יצחק אליאסוף, לעבירה פלילית מצד ברק. הוועדה המליצה לברק להחזיר את הכסף ששולם לחברה על ידי לקוחותיה. על פי הפרסומים, במהלך פעילותה הקצרה צברה החברה ארבעה לקוחות בלבד, אנשי עסקים מחו"ל. כל אחד מהם שילם עבור השירותים שעמד לקבל מה אלפי דולרים. בסך הכל הרוויחה החברה סכום הנאמד ב-25 אלף דולר.
לטענת מבקר המדינה מסירת המידע על דיוני הוועדה תביא לפגיעה בפרטיות השרים שבעניינם היא דנה טענה שאינה עומדת במבחן החוק לדעתנו. נימוק נוסף שהעלה המבקר הוא שהמידע המבוקש הוא "מידע שהגיע למבקר המדינה במסגרת תפקידו" ולכן נאסר עליו לפרסמו.
"המידע המבוקש אינו מידע שנמסר לרשות לצורך פעולות הביקורת כפי שאלו מוגדרות בחוק", כתבנו למבקר בתגובה. "ראשית, עניין לנו בבקשות המונחות בפני הוועדה באופן וולונטרי ולשם מתן פריבילגיה, שלא כמו מידע המוגש ללשכת המבקר בכובעו כמבקר, על ידי גופים שונים הנדרשים לעשות כן על פי חוק לצורך פעולת הביקורת. שנית, מהות הוועדה היא אישור או דחיית מתן ההיתר ועיסוקה אינה מתן ביקורת על פעילות המבקשים". לפיכך, כתבנו למבקר שאנו עדיין מחכים למידע המבוקש בתוך 14 ימים ככתוב בחוק.
פורסם תחת: חדשות
חדשות אחרונות
- 4 בספטמבר 2024התרעות אמ"ן לפני ה-7.10 – נתניהו מסרב לחשוף אם הוזהר
- 3 בספטמבר 2024נסיעות השר שיקלי בתפוצות נחשפות – שש טיסות בעלות של כחצי מיליון שקל במחצית הראשונה של 2024
- 29 באוגוסט 2024רשימת התקלות והאירועים הסביבתיים החריגים בקצא"א
- 22 באוגוסט 2024האם העורף ערוך למתקפת טילים? לאף אחד אין נתונים
- 21 באוגוסט 2024עלות הטיסה של שרת המדע והחדשנות, גילה גמליאל, לגואטמלה – 150 אלף שקל