נדרשת שקיפות גם מתאגידי הענק
מה בעצם אכפת לכם שהודעות האס.אמ.אס שלכם יושבות על איזה שרת עלום בתוך חוות שרתים ענקית של חברת הסלולר? תשאלו את קוואמי קילפטריק, ראש עיריית דטרויט לשעבר, שהסתבך במבוכת ענק (לצד הסתבכויות בפלילים).
לפי שנה נאלץ קילפטריק לעזוב את תפקידו לאחר שניסה באמצעות כספי העירייה להשתיק מתנגדים ששמו ידם על 14,000 הודעות אס.אמ.אס שהוחלפו בינו לבין העוזרת שלו, ובתוכן נחשף רומן לוהט. כמובן שאצלנו, בחברה שמקפידה על פרטיותם של אנשים, דבר כזה לא יכול לקרות.
עד היום חשבנו שהסכנה המרכזית לפגיעה בפרטיות ובזכויות שלנו בכלל מגיעה מרשויות המדינה. זה נכון, אך לא לגמרי. כשהמדינה רוצה לעקוב אחרינו היום, היא צריכה את חברות הסלולר, ולכן חוקקה את חוק האח הגדול, שמאפשר לה לעקוב אחרינו באמצעות מידע מחברות הסלולר. הממשלה יודעת שמי ששולט בפרטיות שלנו היום אלה תאגידים פרטיים רבי עוצמה.
יש בישראל כמה וכמה חברות שהמחזור השנתי שלהן גדול משל משרד ממשלתי בינוני. יש להן יותר כוח, יותר השפעה, יותר נגיעה לחיים הפרטיים שלנו מרוב הפוליטיקאים ופקידי הממשלה. מאגר האס.אמ.אסים של חברת פלאפון הוא רק דוגמה. מה יודע עליכם הבנק? מה יכולה לעולל לכם חברת האשראי? והביטוח הרפואי הפרטי שעשיתם? וקרן הפנסיה שלכם?
את הפוליטיקאים שמנהיגים אותנו בחרנו בקלפי. הם עומדים לביקורתנו כל הזמן, באמצעות התקשורת, באמצעות עמותות וקבוצות לחץ, באמצעות כל אחד מאיתנו. אבל התאגידים הפרטיים שקובעים לא פחות את איכות החיים שלנו, שמעניקים ושוללים מאיתנו זכויות בסיסיות, עוברים בדרך כלל מתחת לראדאר. כשאנחנו רוצים לפקח עליהם, להעמיד אותם לביקורת, נזעקים אבירי השוק. זה הרי גוף פרטי, באיזה זכות אנחנו רוצים לדעת איך הוא פועל.
יש לנו אינטרס מובהק לדעת כיצד הם מתנהלים. הגיעה העת להפנות את הזרקורים גם אל הגופים האלה. לדרוש גם מהם שקיפות, לפחות בכל אותם תחומים שמשפיעים על הזכויות שלנו. במדינות רבות בעולם זו כבר המציאות החוקית. חוקי חופש המידע ברוב מדינות אירופה מכירים בזכותו של אזרח לקבל מידע מתאגיד פרטי, אם הדבר נחוץ לשם הגנה על זכויותיו. גם בישראל הפסיקה הכירה בזכות דומה, אבל רק אם מבקש המידע נמצא בהליך משפטי מול החברה וזקוק למידע במסגרת ההליך. בכך אין די. אם אנחנו רוצים שלצרכן ולאזרח יהיה מעט כוח מול תאגידי ענק, צריך לתקן את חוק חופש המידע הישראלי, כך שבנושאים שקשורים להגנה על זכויותינו נוכל לדרוש מידע גם מחברות פרטיות.
פורסם תחת: מאמרים
חדשות אחרונות
- 5 בנובמבר 2024מלחמה היא לא תירוץ להסתיר מידע / הידי נגב
- 5 בנובמבר 2024דו"ח מיוחד: מהי שקיפות אלגוריתמית?
- 4 בנובמבר 2024מסמכים שחשפה התנועה: באוצר ידעו על החוב של רשת החינוך החרדית – אך החליטו להגדיל את תקציבה
- 13 באוקטובר 2024התנועה למזכיר הממשלה: יש לפרסם באופן יזום את הוצאות הטיסות של השרים לחו"ל
- 11 באוקטובר 2024התנועה חושפת את נהלי המשטרה: אסור לתלוש ולהחרים שלטים של מפגינים