עתירת חופש מידע: לחשוף את מדיניות הממשלה בנוגע להכנסת מזון וסחורות חיוניות לעזה
עמותת "גישה מרכז לשמירה על הזכות לנוע" הגישה לאחרונה לבית המשפט לעניינים מנהליים עתירה לפי חוק חופש המידע, ובה ביקשה כי משרד הביטחון ומתאם פעולות הממשלה בשטחים יחשפו את המדיניות בנוגע להתרת כניסתם של מזון וסחורות חיוניות לרצועת עזה.
בין השאר, ביקשה העמותה לברר מהם הקריטריונים לפיהם מוגדרות סחורות כהומניטריות, האם קיימות רשימות של סחורות שכניסתן לעזה מותרת או אסורה, ומהם הנהלים המנחים את קובעי המדיניות בעניין. לדוגמה, לא ברור מדוע מתירה ישראל מעבר אורז אך אינה מתירה להעביר לתושבי עזה שומשום או חלבה. כמו כן לא ברור מדוע התירה לפתע ישראל להכניס לעזה תה וקפה, לאחר שאסרה על העברתם במשך יותר משנתיים. לא ברור מהו הקשר בין האיסור על יבוא שומשום לבין הצרכים הביטחוניים האמורים להנחות את מדיניות המעברים של רצועת עזה.
במסגרת העתירה, כמו גם בפניותיה לרשויות, ביקשה גישה את מסמך "הקווים האדומים" אשר קובע את המינימום התזונתי הנדרש לקיומם של תושבי רצועת עזה, ומכיל טבלאות מפורטות של מספר הגרמים והקלוריות מכל סוג מזון שיש לאפשר לכל תושב הרצועה לצרוך, לפי חלוקת גיל ומין. "המסמך, אשר מעורר דאגה רבה רק מעצם קיומו – החלטתה של מדינת ישראל לקבוע וליישם מדיניות שגוזרת על בני אדם מחיה במינימום תזונתי אינו נגיש לציבור הרחב", נכתב בהודעה לעיתונות שפירסמה העמותה. למרות פניות חוזרות ונשנות של גורמים שונים, לרבות חבר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת – ח"כ אופיר פינס-פז – נמנע משרד הביטחון ממסירת המידע לציבור ואף לא טרח להציג סיבה כלשהי לסירוב זה.
"העלטה המכסה כיום את מרבית נהליהן ופעולותיהן של הרשויות ביחס למעבר סחורות לרצועת עזה פוגעת קשות בזכויותיהם הבסיסיות ביותר של מיליון וחצי תושבי הרצועה, ומכבידה מאוד, מבחינה לוגיסטית וכלכלית, על גורמי סיוע ישראלים ובינלאומיים המנסים לעזור להם", נאמר בהודעת העמותה.
"עיקרון גילוי המידע הוא כלי לעיצוב התנהגות ראויה של הרשות הציבורית", כתבה בעתירה עו"ד תמר פלדמן מגישה, "הוא מאפשר ביקורת ציבורית, מגביר את אמון הציבור ברשויות השלטוניות ומחזק את מבנה המשטר והממשל. נגישות רבה יותר למידע תסייע לקידומם של ערכים חברתיים כגון שוויון, שלטון החוק וכיבוד זכויות האדם. כל אלה נועדו להבטיח את שקיפות השלטון שהיא מסימניה המובהקים של חברה דמוקרטית".
פורסם תחת: חדשות
חדשות אחרונות
- 9 באפריל 2025ההסכם המושחר של תוכנית הבנייה מסביב לבית החולים הדסה
- 9 באפריל 2025רגב הבטיחה עמדת שירות בנתב"ג למילואימניקים. בדקנו אם היא קיימה
- 8 באפריל 2025מידע שחשפנו: פירוט החובות וההלוואות של המפלגות
- 7 באפריל 2025למשרד הבריאות אין נתונים עדכניים על היקף ההתאבדויות בישראל
- 2 באפריל 2025עתרנו נגד צה"ל: מסרב לחשוף מי האזרחים שנכנסים לעזה ולבנון ומה הנהלים