דילוג לתוכן העמוד

אלפי אנשים מתים בשנה מזיהומים בבתי חולים, אך המידע על כך יישאר חסוי

 

הנתונים המלאים על הזיהומים בבתי החולים ימשיכו להיות חסויים: בית המשפט לעניינים מנהליים בירושלים דחה את עתירת התנועה לחופש המידע שדרשה לחשוף את "דו"ח הזיהומים" – הנתונים ההשוואתיים שבידי משרד הבריאות על החיידקים העמידים לאנטיביוטיקה והזיהומים הנרכשים בבתי החולים בישראל.

השופטת נאוה בן אור קבעה כי על דו"ח הזיהומים חל חיסיון מכוח חוק זכויות החולה הקובע כי המידע של ועדות בקרה ואיכות הוא חסוי, בכדי לאפשר שיתוף פעולה מלא ודיווח אמת ללא חשש מצד הגורמים הנבדקים.

התנועה לחופש המידע טענה בעתירתה, שהוגשה  באמצעות עורכי הדין ידין עילם ושירה הרצנו, כי כי משרד הבריאות אינו יכול להסתתר מאחורי חוק זכויות החולה, מאחר שבית המשפט המחוזי כבר קבע בעניין אחר כי לא כל ועדה יכולה להיחשב לחסויה, וכי יש לשקול גם את חשיבות הזכות למידע והאינטרס הציבורי בחשיפתו.

בדו"ח מבקר המדינה האחרון נקבע כי בין 4,000 ל-6,000 חולים מתים מדי שנה בישראל כתוצאה מזיהומים נרכשים בבתי החולים, וכי ב-1,000 עד 4,500 מהמקרים המוות היה יכול להימנע לו המוסדות הרפואיים היו מקפידים על תנאים וכללי בטיחות הולמים.

לטענת התנועה, למידע ההשוואתי אודות הזיהומים יש "אופי ציבורי מובהק", וזהו "מידע מהותי בעל השלכות ישירות על בריאות הציבור, ולפיכך יש להביאו לידיעתו". בדומה לדבריה של שרת הבריאות גרמן, טוענת התנועה כי "זהו מידע קריטי עבור כל אדם הניצב בפני פרוצדורה רפואית".

עוד מזכירה התנועה בעתירה כי במדינות אחרות בעולם, כמו ארה"ב, אוסטרליה ואנגליה, הנתונים על זיהומים הנמצאים בידי הרשויות מתפרסמים באינטרנט באופן מפורט ומלא ופתוחים לכל. אפילו שרת הבריאות יעל גרמן אמרה רק לפני חודשים ספורים כי "על המערכת להיות שקופה, מדידה ומבוקרת. יש לפרסם את מדדי האיכות בכל תחומי הבריאות כדי שהצרכן יוכל לבחור באופן משכיל את הטיפול הרפואי", אמרה גרמן, והוסיפה כי "הנתונים שאנו בודקים בבתי החולים ובקופות החולים יהיו שקופים, ידועים ומפורסמים באתר כך שכל חולה יוכל לראות מה מספר הניתוחים, מה שיעור המוות וכמה מקרי זיהומים".

ואולם בתשובת משרד הבריאות לבית המשפט חזר המשרד לגישה שדוגלת בחיסיון המידע, וטען כי פעילות היחידה למניעת זיהומים היא פעילות "המחייבת חיסיון על מנת שהדיווח יהיה דיווח אמת, ללא חשש מהפללה עצמית וללא חשש מתביעות אזרחיות – ולכן יש לשמר את החיסיון שנקבע בחוק". עם זאת, משרד הבריאות הסכים לפרסם חלק מהמידע על זיהומים במסגרת מדדי האיכות של בתי החולים המתפרסמים מדי תקופה.

השופטת בן אור קבעה כי אין ספק שצוות המשימה למניעת התפשטות חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה מונה כוועדת בקרה ואיכות, עליה חל חיסיון לפי חוק זכויות החולה, וכי הדבר מצוין במפורש גם בכתב המינוי של הוועדה. על טענת התנועה כי משרד הבריאות מרבה להשתמש בהגדרה של "ועדת בקרה ואיכות" כאשר הוא ממנה ועדות שונות (כדי להנות מהחיסיון – ר.ל.ג), טענה אמרה השופטת כי היא "סתמית וכללית", וכי משרד הבריאות לא עשה שימוש בלתי סביר בסעיף זה בחוק. לדבריה, החיסיון דרוש כדי להשיג שיתוף פעולה מלא מהרופאים ובתי החולים, וחשיפת הנתונים באופן פרטני "תסכל זאת". עוד קבעה השופטת כי משרד הבריאות שמפרסם חלק מהממצאים במסגרת מדדי האיכות של בתי החולים, מצא האיזון הראוי בין חשיבות החיסיון לבין זכות הציבור לדעת.

מהתנועה לחופש המידע נמסר: "בזכות מאמציה של התנועה לחופש המידע, הודיע משרד הבריאות על כך שהחל משנת 2015, חלק מהנתונים אותם ביקשה התנועה לגלות, יפורסמו לציבור. התנועה תעמוד על כך שכל הנתונים יפורסמו ולא רק חלקם, והיא שוללת מכל וכל טענות פטרנליסטיות שנשמעו על ידי משרד הבריאות לפיהן הציבור לא ידע מה לעשות עם המידע.

עוה"ד ידין עילם ושירה הרצנו, אשר ייצגו את התנועה בעתירה אמרו כי "בית המשפט קיבל את עמדת משרד הבריאות לפיה הנתונים נאספו על ידי ועדת בקרה ואיכות ולפיכך יש עליהם חיסיון מוחלט, בהסתמך על מסמכי המינוי של הוועדה, מסמכים אשר הוצגו לראשונה בתגובתו של משרד הבריאות לעתירה. במהלך הדיון בעתירה הראינו לבית המשפט כי משרד הבריאות עצמו מפרסם חלק מהנתונים ומכאן, כי גם לשיטת המשרד, לא מדובר בנתונים אשר יש עליהם חיסיון מוחלט. פסק הדין אינו חוסם את הדרך בפני התנועה להיאבק על פרסום המידע כולו מכאן ולהבא".

עזרו לנו להמשיך להילחם על המידע
בואו לעגל לטובה לתנועה
היכנסו עכשיו, זה לוקח דקה, ותרמו לנו את האגורות מהעודף בכל קנייה. קניתם ב-99.90 ₪? תרמתם לנו 10 אגורות. כ-5 שקלים בחודש במצטבר. בשבילנו זה המון. ❤️