דילוג לתוכן העמוד

כמה אנחנו משלמים על חשבון הטלפון של רפול וחיים רמון – ומדוע קיבלה דליה איציק 660 אלף שקל – בעקבות פניית התנועה חשף האוצר את רשימת ההחזרים וההטבות לנבחרי ציבור לשעבר

לרשימת ההטבות המלאה לפוליטיקאים-לשעבר שקיבלנו ממשרד האוצר

לכתבה של טלי חרותי-סובר בדה מרקר

מאות אלפי שקלים עוברים בכל שנה מכספם של משלמי המסים בישראל לטובת תשלום חשבונות טלפון של שרים, ח"כים, ראשי ממשלה ונשיאים לשעבר, ובני משפחותיהם, שאינם תורמים לציבור בישראל כבר שנים רבות. ההטבות האלה הן חלק מקומם נוסף בתעשיית צ'ופרים נדיבה שעוטפת את ה"לשעברים" ומעניקה להם הטבות שהאזרח הקטן יכול רק לחלום עליהן.

בחלק מהמקרים ההטבות כוללות אחזקת משק בית, רכב ולשכה לכל החיים (נשיאים ואלמנותיהם); במקרים אחרים, מי שכיהנו כיושבי ראש הכנסת, מקבלים יחד מיליונים עבור לשכות ועוזרים, במשך חמש שנים לאחר פרישתם; ח"כים ושרים שמילאו את תפקידם לפני 2008, מקבלים תשלום עבור אחזקת טלפון ועיתון לכל חייהם, גם עבור שאיריהם (ההטבה קוצצה לשנה לאחר הפרישה, בינתיים); וכולם זכאים להטבות רפואיות מפליגות על חשבון המדינה, עד כדי כך שיש מי שמגישים חשבונות גם עבור כדורי ויאגרה.

במיפוי נרחב של כלל הצ'ופרים שמקבלים הנבחרים לשעבר, דרשו עו"ד רחלי אדרי ואלונה וינוגרד מהתנועה לחופש המידע לקבל מאגף החשב הכללי (חשכ"ל) במשרד האוצר נתונים על החזרי חשבונות הטלפון של שרי ישראל לשעבר. הנתונים על חברי הכנסת התקבלו כבר באוקטובר 2014, אך באגף החשכ"ל סירבו למסור את הרשימה המלאה. רק כשהתנועה איימה להגיש עתירה לבית המשפט בעניין, שוחררו הנתונים. עיון בהם מגלה מדוע לא רצו לחשוף אותם: הרשימה תמוהה ומקוממת.

התשלום לא נפסק כשהאח"מ נפטר

על פי חוק, רשאים כל שר ואלמנתו, לקבל מימון לאחזקת טלפון נייד, טלפון נייח וחיבור לאינטרנט, לכל ימי חייהם. המימון מוגבל ל-750 שקל בשנה כפול מספר שנות הכהונה, אבל יש מי שעוברים את המגבלה. בחלק מהמקרים, ההחזרים השנתיים נראים מוגזמים, בעיקר לנוכח הצניחה במחירי התקשורת הסלולרית בשנים האחרונות – כך שמתעורר חשש כי התשלום נעשה עבור שירותים אחרים, ואולי עבור אנשים אחרים.

שיטת המימון פשוטה: השרים לשעבר אמורים להגיש בכל שנה חשבוניות לחשכ"ל, והכסף מוחזר אליהם, אלא שזה לא קורה. התשלום ניתן באופן אוטומטי על פי מכסה שניתנה לפני שנים רבות, וללא קשר למידת השימוש בטלפון. נראה שאיש לא בחן את רשימת מקבלי ההטבה במשך שנים רבות. התשלום פשוט ניתן, ללא בדיקה אם אכן נעשה בו שימוש.

ברשימת מקבלי ההטבות הזאת נכללים בכירים שנפטרו. כך למשל השר רפאל איתן, שפרש ב-1999 ונפטר ב-2004, ממשיך כנראה להגיש חשבונות טלפון למשרד האוצר. איתן, מתברר, דיבר ב-2012 ב-1,495 שקל, ושנה לאחר מכן ב-1,939 שקל, על חשבון המדינה.

משלמי המסים עדיין משלמים גם את חשבונות הטלפון בסך 3,156 שקל בשנה, של אהרון אוזן, שהפסיק לכהן כשר ב-1984 ונפטר ב-2007. משה זנבר, שכיהן כנגיד בנק ישראל עד 1976, ונפטר בתחילת 2012, המשיך להגיש חשבוניות גם ב-2013 בסכום של 1,200 שקל. וכך, אף שנעלם מן העין הציבורית לפני 40 שנה, הקופה הציבורית ממשיכה לשלם את חשבונות הטלפון שלו.

השר לשעבר יובל נאמן, שפרש מהפוליטיקה ב-1992, נפטר ב-2006, אבל עדיין מקבל החזר של 1,566 שקל בשנה. על פי נתוני אגף החשכ"ל, מי שמקבלות את הכספים הן אלמנות השרים, אך החשבונות מופיעים משום מה על שמם, בעוד שבמקרים אחרים מצוין שם האלמן או האלמנה.

הנתונים חושפים מקרים תמוהים נוספים. המדינה משלמת אלפי שקלים בשנה עבור חשבונות טלפון של בני זוג של ח"כים ושרים. למשל, חשבונות הטלפון של דניאלה ביילין, אשתו השנייה של השר והח"כ לשעבר יוסי ביילין שפרש מהחיים הפוליטיים ב-2008, יוצאים מכיס הציבור והסתכמו ב-2013 ב-3,145 שקל, ושנה קודם לכן ב-1,087 שקל. מאגף החשכ"ל נמסר כי מדובר בטלפון הנייח בביתם המשותף. נשאלת השאלה באיזה טלפון נייח מדברים ב-3,000 שקל בשנה, ומדוע אזרחי ישראל צריכים לשלם את חשבונות האינטרנט של מי שכבר אינו בתפקיד ציבורי שנים ארוכות?

התשלום הזה מקומם במיוחד, מכיוון שגם את חשבון הטלפון של ביילין עצמו, כח"כ לשעבר, אנחנו משלמים דרך חשבון הכנסת והוא מגיע לכ-7,000 שקל בשנה. ביילין אינו לוקח דבר שהחוק אינו מתיר לו, אבל בהחלט מנצל את אותו עד תום. וכך, ייתכן שהציבור משלם את שיחות הטלפון מחו"ל של איש העסקים הפרטי ביילין.

המימונים הכפולים

לא מעט מהשרים לשעבר כיהנו גם כחברי כנסת, ובשל כך מקבלים תשלומים כפולים, בסכומים שונים, עבור אותן הוצאות. כך, למשל, חיים אורון זוכה לכפל תשלומים המופיע על שמו: בשל היותו שר קיבל כ-3,200 שקל לאחזקת טלפון ב-2013, אך לפי רשימות הכנסת הוא קיבל עוד 3,422 שקל בגין אותה הוצאה. בסך הכל קיבל אורון 6,500 שקל בשנה לחשבונות טלפון, בעוד החשבון הממוצע כיום הוא כ-1,100 שקל בשנה.

דליה איציק, נרשמה כשיאנית ברשימת המצ'ופרים של הכנסת, עם הוצאות של כ-660 אלף שקל ב-2013, על תפקידה כיו"ר הכנסת לשעבר. בנוסף קיבלה איציק עוד 1,541 שקל עבור הוצאות טלפון מהאוצר עבור 2013, וגם 1,520 שקל ב-2012.

משה ארנס הוא שיאן הדיבור על פי רשימת הכנסת. ב-2013 שולמו לו מהכנסת 9,830 שקל לשיחות טלפון. זה לא מנע מהאוצר לתת לו עוד 1,124 שקל כשר לשעבר. ב-2012 קיבל ארנס עוד 2,008 שקל מהאוצר.

הנה עוד סיפור בעייתי: לאלמנתו של זבולון המר מתברר שיש שני חשבונות המופיעים תחת שמה. עבור אחד, המר מנחמיה, קיבלה ב-2013 2,364 שקל. עבור השני, מנחמיה המר, עוד 1,599 שקל – שניהם מהאוצר. יחד קיבלה מהמדינה כ-4,000 שקל. ב-2012 שולמו לשני החשבונות 1,087 שקל ו-2,602 שקל, בהתאמה.

מידע נוסף שקיבלנו על הטבות נבחרי ציבור ומשפחותיהם

 

 

עזרו לנו להמשיך להילחם על המידע
בואו לעגל לטובה לתנועה
היכנסו עכשיו, זה לוקח דקה, ותרמו לנו את האגורות מהעודף בכל קנייה. קניתם ב-99.90 ₪? תרמתם לנו 10 אגורות. כ-5 שקלים בחודש במצטבר. בשבילנו זה המון. ❤️