פנייה לשר הביטחון: הפסק את פעולות מלמ"ב לחיסוי חומרי ארכיון שלא כחוק
לכבוד: שר הבטחון, רה"מ בנימין נתניהו
הנדון: הפסקת פעולות מלמ"ב לחיסוי חומרי ארכיון שלא כחוק
שלום רב,
בתאריך 5.7.2019 התפרסם כי אגף הממונה על הביטחון במשרד הביטחון עוסק מאז שנת 2002 בחיסוי מסמכים ארכיוניים בארכיונים פרטיים וציבוריים במדינת ישראל, לפי שיקול דעתו וללא כל סמכות חוקית.
על פי כתבה במוסף "הארץ" מהתאריך האמור, ודו"ח שפרסם מכון עקבות לחקר הסכסוך הישראלי-פלסטיני בעניין, צוותים מטעם מלמ"ב מורים למנהלי ארכיונים לסגור בכספות חומרים ארכיונים שונים, לפי שיקול דעתם, גם במקרים בהם החומרים כבר פורסמו בעבר; עוד נמצא כי במקרים מסוימים הוציא מלמ"ב מבין כותלי הארכיונים תיעוד היסטורי ולא השיבו לארכיון.
בכתבה האמורה בעתון 'הארץ' אישר יחיאל חורב, ראש מלמ"ב לשעבר, שפרויקט חיסוי זה אכן קיים, ופעולתו החלה ביוזמתו. מר חורב הצהיר עוד כי הפעילות האמורה באה לערער את המחקר האקדמי, כלשונו שם:
"אם הוא [היסטוריון] ציטט ממנו [מסמך], אבל אין את המסמך עצמו, אז העובדות שלו לא חזקות. אם הוא יגיד 'כן, יש לי את המסמך', עם זה אני לא יכול להתווכח… זה הבדל של יום ולילה מבחינת תקפות הראיה שהבאת… כשהמדינה מטילה חיסיון הפרסום נעשה חלש יותר, כי אין לו את המסמך".
פעולת המלמ"ב גורמת נזק חמור למחקר ההיסטורי במדינת ישראל, ומסכלת את מימוש תפקידם הבסיסי של ארכיונים ממלכתיים בחברה דמוקרטית: להביא את המידע המופקד בהם, במגבלות הקבועות בחוק, לידיעת החברה. הפעולה – על פי הודאתו של מר חורב – היא מתקפה ישירה על מהימנותם של חוקרות וחוקרים שעושים מלאכתם נאמנה.
משהובהר מפיו של הגורם המוסמך ביותר לדבר כי המחקר ההיסטורי נתון למניפולציה על-ידי גורם ממשלתי, ברור כי פרויקט חיסוי הארכיונים של מלמ"ב מסוכן לא רק למשתמשים בארכיונים, אלא לחברה כולה.
לנוהג דיקטטורי זה של שכתוב העבר באמצעות מניפולציה שלטונית בחומר ארכיוני אין מקום בחברה דמוקרטית. למלמ"ב אין כל סמכות משפטית לחסות חומרי ארכיון, ולפגוע כך בחופש הביטוי ובחופש המחקר
אנו, משתמשות ומשתמשים בארכיונים ממגוון מקצועות המחקר והתיעוד, הארכיונאות וחופש המידע ומקבוצות בחברה שהגישה לארכיון חיונית להן להכרת עברן, פונות ופונים אליך בתפקידך כשר הביטחון וכמי שנושא באחריות ישירה לפעילותו הבלתי חוקית של מלמ"ב בארכיונים הממשלתיים, הציבוריים והפרטיים.
נבקש שתורה כי מלמ"ב יחדל לאלתר מפעילותו בארכיונים במדינת ישראל, וכי באותם מקרים בהם הוציא מלמ"ב חומר ארכיוני מבין כותליהם של ארכיונים שונים הוא ישיב את החומר שנלקח לאלתר.
נבקש עוד שתבהיר בפומבי כי מערכת הביטחון לא תפעל עוד לשכתוב ההיסטוריה שבארכיונים ולערעור המחקר האקדמי במדינת ישראל.
בברכה,
עותקים:
מר ניר בן משה, ראש אגף הממונה על הביטחון במשרד הביטחון
גב' רותי אברמוביץ', סגנית גנז המדינה
פורסם תחת: חדשות
תגיות: ארכיונים, מכון עקבות, משרד הביטחון, נכבה
קבצים מצורפים
חדשות אחרונות
- 20 בספטמבר 2023התנועה עתרה נגד משרד הבריאות: מסרב לפרסם הנחיות
- 18 בספטמבר 2023עניין של 5.3 מיליארד שקל – תאגידים רב־לאומיים מבקשים לשלם 38% פחות מס בישראל
- 18 בספטמבר 2023בניגוד לפסיקת בית המשפט העליון: משרד החינוך לא מפרסם את תוצאות מבחן המיצ"ב
- 15 בספטמבר 2023מעקב הטיסות של התנועה – עלויות הנסיעות של מירי רגב למרוקו וגיאורגיה
- 7 בספטמבר 2023אחרי שניצחנו בבית המשפט – משרד האוצר פרסם את עיקרי הסיכומים התקציביים