ועדת וינוגרד
חקירה: אירועי המערכה בלבנון 2006
רקע:
בניגוד לוועדות אגרנט וכהן, ושהיו ועדות חקירה ממלכתיות, עדת וינוגרד היתה ועדת בדיקה ממשלתית שהוקמה לאחר לחץ ציבורי הולך וגובר. ההחלטה להקים אותה התקבלה בהחלטת ממשלה ב-17 בספטמבר 2006, כחודש לאחר סיום המלחמה ב-14 באוגוסט 2006. בכתב המינוי שקיבלה ועדת וינוגרד, הממשלה הותירה את שאלת פומביות ישיבות הוועדה לשיקול דעתה וזו פעלה בדלתיים סגורות עד שהוגשה עתירה לבג"ץ.
מנדט הוועדה:
בהודעה על מינוי ועדת הבדיקה הממשלתית נקבע כי זו נעשתה לשם "בירור ההיערכות וההתנהלות של הדרג המדיני ומערכת הביטחון במכלול ההיבטים של המערכה בצפון שהחלה ביום ט"ז בתמוז התשס"ו (12 ביולי 2006)".
בכתב-המינוי שקיבלה ועדת וינוגרד, הממשלה הותירה את שאלת פומביות ישיבות הוועדה לשיקולה דעתה והקנתה לוועדה סמכויות בירור של ועדת חקירה. עוד נקבע כי "הוועדה תבדוק ותקבע ממצאים ומסקנות וכן תגיש המלצות ככל שתראה לנכון, בנוגע לדרג המדיני ולמערכת הביטחון במכלול ההיבטים של המערכה והמכונות העורפית.
הרכב הוועדה: בראש הוועדה עמד השופט ד"ר אליהו וינוגרד והיו חברים בה גם פרופ' רות גביזון, פרופ' יחזקאל דרור, האלוף מנחם עינן והאלוף ד"ר חיים הנדל.
לוח זמנים:
מלחמת לבנון השנייה התחילה ב-12 ביולי 2006. ועדת וינוגרד הוקמה כחודשיים לאחר תחילת הלחימה ב-17 באוגוסט 2006, ופחות מחודש לאחר כניסת הפסקת האש לתוקף ב-14 באוגוסט 2006.
דוח ביניים: ועדת וינוגרד פרסמה את דוח הביניים שלה ב-30 לאפריל 2007, יותר מחצי שנה לאחר מינוייה.
דוח סופי: פורסם ב-30 בינואר 2008 – יותר משנה וארבעה חודשים לאחר תחילת עבודתה.
מסקנות הוועדה:
דוח הביניים מצא כשלים עמוקים בהתנהלותם של ראש הממשלה, אהוד אולמרט, אותו מצא הדוח אחראי על יציאה מהירה ונטולת תוכנית מעובדת למלחמה. הדוח הטיל על שר הביטחון, עמיר פרץ, אחריות לאי קיומו של דיון אסטרטגי עקב חוסר היכרותו עם תחומי אחריות המשרד שבראשו עמד וקבע כי הוא היווה נקודת כשל של ציר מרכזי במערכת הביטחון. הדוח מצא כי הרמטכ"ל, דן חלוץ, לא חשף בפני הדרג המדיני את כל המידע הרלוונטי ונשען יתר על המידה על חיל האוויר והטיל עליו אחריות אישית לאי קיומה של תוכנית ריאלית לתרחיש הסלמה בגבול לבנון וזאת בצירוף לכשל הכללי של הצבא. בעקבות הדו"ח התפטרו הרמטכ"ל חלוץ, מפקד פיקוד צפון אודי אדם ומפקד עוצבת הגליל גל הירש. כמו כן המליצה הוועדה על שורה של צעדים כגון חיזוק המל"ל, קביעת כללים להצגת מידע לממשלה וקידום הידע של שרים בנושאי ליבה.
חדשות אחרונות
- 16 בינואר 2025בעקבות עתירת התנועה נחשף – שיעור ההתחסנות נגד נגיף הפפילומה הוא רק 55%
- 3 בינואר 2025התנועה חושפת: אלה שיעורי ההתחסנות ביישובים קטנים בישראל
- 30 בדצמבר 2024התנועה חושפת: חובות המפלגות למדינה מגיעים ל-137 מיליון שקל
- 30 בדצמבר 2024מה נתניהו מסתיר מהציבור על מצבו הבריאותי
- 26 בדצמבר 2024ניצחנו – בית המשפט הורה למשרד החינוך לפרסם את תוכניות גפ"ן בחתך בית ספרי