דילוג לתוכן העמוד

התנועה לביהמ"ש: לחשוף את שמות נבחרי הציבור והידוענים שקיבלו פטור מחובת בידוד

בספטמבר 2020 הגשנו למשרד הבריאות בקשה לקבלת ההנחיות הנוגעות לפטור מחובת בידוד שנקבעה בחקיקה בעניין נגיף הקורונה, למן פרוץ המגפה ועד ליום מתן המענה, וכן פירוט של מקרים שבהם ניתן בפועל פטור מבידוד על ידי גורמים במשרד הבריאות. ביקשנו את התפקיד של מקבל הפטור, הסיבה שבעטיה ניתן הפטור, ושם הגורם במשרד הבריאות שהעניק את הפטור.

הבקשה הוגשה בעקבות פרסומים בתקשורת על מקרים שבהם בכירים במשרד הבריאות העניקו הקלות ופטורים מחובת הבידוד שלא לפי ההנחיות. כך לדוגמה פורסם שהמשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, נתן ביוני למיליארדר טדי שגיא, אישור ליציאה מבידוד שאליו נכנס בהגיעו לארץ מחו"ל, לשם השתתפות באירוע משפחתי. דוגמה נוספת היא פרסום שהופיע בעמוד הפייסבוק של עיריית עפולה בסוף אוגוסט, ולפיו ראש העיר, אבי אלקבץ, שנכנס לבידוד בעקבות פגישה עם שרת הקליטה שחלתה בקורונה – קיבל אישור ממשרד הבריאות לסיים את הבידוד בתום שבוע בלבד.

בסוף אוקטובר קיבלנו מענה חלקי לבקשה, שכלל קישורים להנחיות שניתנו בעניין היתר ליציאה חד-פעמית מבידוד (למשל, לצורך השתתפות בהלוויה, טיפול רפואי דחוף וכיוב'), להבדיל מפטור מבידוד, כפי שביקשנו; וכן קובץ אקסל ובו פירוט של יותר מ-5,900 פניות של אזרחים ותושבים למוקד קול הבריאות לשם היתר ליציאה חד-פעמית מבידוד. הקובץ התייחס אך ורק לתקופה של חודשיים, מסוף אוגוסט ועד יום המענה לבקשה. משרד הבריאות הסביר זאת בכך שבחצי השנה שקדמה לסוף אוגוסט – אז פורסמו לראשונה הנחיות מסודרות למתן היתר ליציאה מבידוד – המשרד לא קיים תיעוד מסודר של הפטורים שניתנו בנושא. הפרטים האישיים שנכללו בקובץ לגבי הפונים בבקשה להיתר, הושמטו ממנו בנימוק של פגיעה בפרטיותם.

על המידע החלקי והמבולגן שקיבלנו פורסמו שני אייטמים בתקשורת – ב-YNET  וב"חדרי חרדים".

למחרת קבלת המענה החלקי, פנינו למשרד הבריאות בבקשה להבהרות ביחס לחלק מהקטגוריות המעורפלות שנכללו בקובץ. בנוסף ביקשנו לקבל את שמות הפונים לקבלת פטור מבידוד שנכללו בקובץ שנמסר בהם שרים, חברי כנסת, ראשי ערים, שופטים ופקידי ציבור בכירים, וכן ידוענים כדוגמת שחקני כדורגל, שדרני טלוויזיה, מוזיקאים ובדרנים מובילים.

את הבקשה הסברנו בכך שלפי הפסיקה, לאנשי ציבור יש זכות מצומצמת יותר לפרטיות מאשר לאזרח מן השורה – בין היתר משום שאדם שנושא בתפקיד ציבורי מוחזק כמי שהסכים לפגיעה מסוימת בפרטיותו לצורך הגשמת אינטרסים ציבוריים שנובעים מתפקידו.

ב-20 בדצמבר קיבלנו ממשרד הבריאות סירוב לבקשתנו לקבלת שמות אנשי הציבור שקיבלו פטור מבידוד, בנימוק שנתלה בעילת הפגיעה בפרטיות: "פנייתו של אדם, אף אם הוא נבחר ציבור, לקבלת אישור ליציאה חריגה מבידוד, אינה נובעת מהיבטיו הציבוריים של תפקידו. מדובר במקרים הנוגעים לצנעת חייו הפרטיים (כגון מחלה, אבל, טיפול רפואי), ואין לפגוע בפרטיותו ביחס למידע זה אך ורק בשל היותו נבחר ציבור".

בגין הסירוב הנ"ל הגשנו את העתירה, שבה הצגנו את עמדתנו שלפיה, האינטרס הציבורי שתומך בחשיפת המידע לציבור, גובר על הזכות הצרה לפרטיות של אנשי הציבור שקיבלו את הפטור. האינטרס הציבורי בחשיפת שמותיהם נובע מכך שנוכח פרסומים תדירים בתקשורת שמהם עולה לכאורה שמשרד הבריאות נוהג איפה ואיפה בין הפונים אליו בבקשות למתן פטור מבידוד, חיוני לחשוף את המידע, שיאפשר לציבור לבקר ולפקח על האכיפה השוויונית והתקינה של משרד הבריאות.

כפי שהסברנו בעתירה, בענייננו השקיפות חיונית כדי לחזק את אמון הציבור במקבלי ההחלטות ואת הסולידריות החברתית – שני תנאים הכרחיים לשיתוף הפעולה האזרחי עם ההגבלות שהוטלו על הציבור לשם בלימת המגפה. כשברור שאמון הציבור והסולידריות לא יוצאים נשכרים מכך שמשרד הבריאות נתלה בפרטיות של נבחרי הציבור ופקידיו כדי לסרב לתת לציבור גישה למידע שיאפשר להבטיח שוויון בפני החוק באכיפת חקיקת הקורונה.

את העתירה הגישה היועצת המשפטית של התנועה, עו"ד איה מרקביץ'

העתירה שהגישה התנועה

העתירה שהגישה התנועה

נספחים לעתירה

נספחים לעתירה
עזרו לנו להמשיך להילחם על המידע
בואו לעגל לטובה לתנועה
היכנסו עכשיו, זה לוקח דקה, ותרמו לנו את האגורות מהעודף בכל קנייה. קניתם ב-99.90 ₪? תרמתם לנו 10 אגורות. כ-5 שקלים בחודש במצטבר. בשבילנו זה המון. ❤️