בצה"ל מסרבים לגלות כמה שווה "מצנח הזהב" שנתפר לנחמן שי
נחמן שי שירת שלוש שנים כדובר צה"ל וזכה בעקבותיהם ל"מצנח זהב" – פנסיה תקציבית לכל החיים. הפרטים הללו נחשפו לפני כמה חודשים בעקבות בקשה למידע שהגישה התנועה לחופש המידע וכתב גלי צה"ל ספי עובדיה. מה שלא נחשף עדיין הוא פרטי הסדר הפנסיה של המדינה עם שי והסכומים שהוא מקבל, המוערכים ב-6-5 מיליון שקל. למרות פניות חוזרות ונשנות של התנועה לדובר צה"ל הוא ממשיך לסרב לחשוף את הפרטים והסכומים בטענה שמדובר בפגיעה בפרטיותו של שי. ומה עם זכות הציבור לדעת מה נעשה בכספו? אה, זה כבר עניין אחר.
במכתב תשובה שכתב מנכ"ל התנועה לחופש המידע, רועי פלד, לממונה על חופש המידע בצה"ל נכתב: "אכן פרטיות הינה ערך מרכזי, אך המידע המבוקש אינו פוגע בפרטיותו של ח"כ שי כמשמעותה בחוק הגנת הפרטיות. מידע על תשלום שבוצע לפני 13 שנים אין בו כדי ללמד על מצבו הכלכלי של שי אז, ודאי שלא היום. מעבר לכך, העניין הציבורי בקבלת מידע על האופן בו ניתנה הטבה מפליגה לקצין בכיר (גם אם ניתנו כמותה לקצינים בכירים אחרים, וגם על כך נשמח לקבל מידע) ודאי גובר על פגיעה קלה שכזו, ככל שהיא אכן מתקיימת (ולא כן היא). על כן נבשקכם לשקול עמדתכם בשנית, ולמסור לנו את המידע המבוקש כמתחייב מהוראות החוק".
נחמן שי (היום ח"כ בקדימה) שימוש במהלך שנות ה-80 יועץ תקשורת לשר הביטחון, ומונה ב-1988 למפקד גלי צה"ל. זמן קצר לפני מלחמת המפרץ, מונה שי לתפקיד דובר צה"ל בדרגת תא"ל ייצוגית, ותוייג תוך זמן קצר כ"מרגיע הלאומי". ב-1991 סיים שי את תפקידו כדובר צה"ל אחרי שלוש שנים ויצא לחופשה ללא תשלום. במהלך החופשה, שנמשכה כ-5 שנים, פנה שי לאפיקים אזרחיים. למרות שלא חזר לצבא עם תום חופשתו, המשיך שי לצבור את הוותק הנדרש כדי לקבל פנסיה צבאית לכל החיים. וכך בשנת 1996, בגיל חמישים, החל שי להיחשב לפנסיונר של הצבא וזכה בפנסיה בגובה 20 אלף שקלים בחודש.
לפי תנאי הצבא ולפי דרגת שכר של תא"ל לצורך קבלת הגמלה, היה על שי לצבור שמונה שנות שירות בצה"ל. ואולם מאחר שהוא שימש בתפקיד דובר צה"ל רק שלוש שנים, ואז יצא לחופשה, המשיך שי להפריש לעצמו כספים לגמלה גם במשך 5 השנים בהן שהה בחופשה, וכך התאפשרה לו הזכאות לגימלה ופנסיה נחשקת אף שבפועל הוא היה יותר בחופש מאשר בתפקיד.
שאלנו את דובר צה"ל כמה כסף שילם שי כדי להמשיך לצבור את זכויותיו לפנסיה בחמש השנים בהם יצא לחופשה מהצבא, ולא נעננו. שאלנו גם מה היקפה של חבילת הפנסיה של שי, ונענינו בסירוב. יש לציין כי אם שי היה נשאר ברשות השידור, שבה עבד קודם לכן, היה יוצא לפנסיה רק עם פרישתו בגיל 65. על פי חישוב שערך "דה מרקר" מקבל שי ב-13 השנים האחרונות פנסיה בגובה 20 אלף שקל בחודש – 3.1 מיליון שקל.
ההסדר של שי עם הצבא השתלם לו מסיבה נוספת – שכרו הקובע לפנסיה הוכפל לעומת שכרו ברשות השידור. שכרו לפנסיה, לפי דרגת הייצוג שקיבל (תא"ל), הוא כ-40 אלף שקל בחודש, בעוד ששכרו דאז ברשות השידור ובמשרד החוץ היה פחות ממחצית מכך. בנוסף, בשנים האחרונות מקבל שי גם משכורת מהכנסת בגובה של כ-33 אלף שקלים. ובסך הכל כ-53 אלף שקלים מקופת המדינה מדי חודש.
פורסם תחת: חדשות
קבצים מצורפים
חדשות אחרונות
- 11 בדצמבר 2024עיריית ירושלים לתנועה: החסימות סביב מעון ראש הממשלה הוצבו ללא היתר
- 9 בדצמבר 2024מידע שקיבלנו ממח"ש: לא הוגשו כתבי אישום בעקבות תלונות מפגינים נגד שוטרים ב-2024
- 6 בדצמבר 2024נתונים שחשפה התנועה מראים: כך מנצל אוחנה את תפקידו כיו"ר הכנסת כדי לשרת את הממשלה
- 5 בדצמבר 2024ממשיכים לעקוב: כמה עלו טיסות השרה סילמן – לארה"ב ואיטליה
- 4 בדצמבר 2024מי נושא בנטל – משרתי מילואים לפי יישובים