תעלומת דיוני הקורונה: מי מיהר להסתיר בארכיון המדינה את התמלילים מתקופת בנימין נתניהו
נעה לנדאו מביאה ב"הארץ" את הסיפור:
בקרוב ימלאו שנתיים למאבק לחשיפת דיוני השרים על הטיפול בקורונה. כן, ההליכים האלה עדיין מתנהלים. ממשלה הלכה וממשלה באה, והמאבק אותו מאבק. כי למרות ההצהרות הפומפוזיות של חברי הממשלה החדשה על כך שאפשר וצריך לפרסם את תוכן הדיונים, הפקידים, כמו המחשב במערכונים של "הממלכה הקטנה", פשוט אמרו "לא" — וגם הממשלה הזאת מיהרה להתיישר עם הסירוב של קודמתה.
המריחה המשפטית הגדולה הזאת נהפכה כבר מזמן לקומדיה סוריאליסטית, ולא נותר אלא לצחוק למראה הבקשה האחרונה של הפרקליטות, לדחות את מועד הדיון שנקבע בבג"ץ לחודש הבא. הפעם הדחייה היא לרגל ההשתלמות השנתית של פרקליטות המדינה באילת. כש"הארץ" יזם את ההליכים, היתה שותפתנו לעתירה, מנכ"לית התנועה לחופש המידע, עו"ד רחלי אדרי־חולתא, בהריון. היום הבן שלה כבר רץ. ממש כמו הזמן במסדרונות הצדק.
ובכל זאת, לא הכל קופא בזמן שממתינים להכרעה. רגע לפני הדיון המכריע, שנדחה כאמור למועד לא ידוע, התברר לנו, שייתכן כי חלק מהמידע המבוקש כבר הופקד בארכיון המדינה. התפנית הזאת נשמעת אולי טכנית — כי כביכול, מה זה משנה איפה התמלילים מונחים פיזית. אלא שהמשמעות היא, שברגע שהם מופקדים בגנזך המדינה — כחומר סודי כמובן, שנשאר חסוי ל–30 שנה ויותר — כבר לא חל עליהם חוק חופש המידע, שעל בסיסו אנו מבקשים לחשוף אותם. החוק הדראקוני, שחל עליהם מהרגע הזה, הוא חוק הארכיונים משנת 1955.
מאז החל המאבק לחשיפת התמלילים, החלה בהלת פתע להפקידם בארכיונים, תוך כדי הדיונים המשפטיים על גורלם
בעקבות הגילוי על כך שייתכן כי חלק מתמלילי הממשלה כבר הופקדו בארכיון, ביקשנו לדעת, מה ומתי בדיוק הופקד — ולא רק כעת, אלא החל בשנת 1980. התשובה היתה, שה"סטנוגרמות" של הממשלה ה–34 וקבינט הקורונה שלה (כך נקראים התמלילים, בניגוד ל"פרוטוקולים", שהם סיכום קצר וחסר תועלת של הדיון) הופקדו ב–29 ביוני 2021, עם חילופי השלטון. כלומר, בשעה שמתנהלת מחלוקת משפטית על החומרים, מיהר מישהו להטמין בבהילות את תמלילי הממשלה הקודמת בגנזך. הסטנוגרמות של הממשלה הנוכחית טרם הופקדו, בעת קבלת התשובה. לפי הפרקליטות, זה רק כי הן בהגהה, ובקרוב יופקדו.
אך החלק המדהים יותר היה התשובה לשאלה, מתי היתה הפעם האחרונה, שסטנוגרמות של הממשלה הופקדו בארכיון. ובכן, הפעם הקודמת היתה לפני 15 שנה. הסטנוגרמות של 1980–1986 הופקדו ב–2006, וביוני 2021 הופקדו בבת האחת לפתע פתאום כל הסטנוגרמות מאז, כולל אלה שבמחלוקת. וזה לא קרה בגלל חילופי השלטון כמובן. שהרי ב–2009 לא הועברו תמלילים לארכיון. ביחס לדיוני ועדות שרים כמו "קבינט הקורונה", מ–2008 לא הופקדו כאלה עד יוני שעבר — כלומר, במשך 13 שנים.
במלים אחרות: מאז החל המאבק לחשיפת התמלילים, החלה בהלת פתע להפקידם בארכיונים, תוך כדי הדיונים המשפטיים על גורלם. המדינה טוענת כעת כמובן, שהדבר לא ישפיע על מסירת התמלילים, אם יינתן צו כזה מבית המשפט. אך עדיין נשאלת השאלה, מי מיהר ככה להסתיר בארכיון את התמלילים מתקופת בנימין נתניהו, ומדוע אחרי 13–15 שנה שבהן הדבר לא נעשה. הגיע הזמן לעשות סדר בהסתרה הגורפת של דיוני השרים מהציבור בחוק הארכיונים המיושן. אבל בשביל זה נמתין קודם כל שהפרקליטים ישובו מאילת.
פורסם תחת: חדשות
תגיות: קבינט הקורונה, תמלילי ישיבות הממשלה
חדשות אחרונות
- 11 בדצמבר 2024עיריית ירושלים לתנועה: החסימות סביב מעון ראש הממשלה הוצבו ללא היתר
- 9 בדצמבר 2024מידע שקיבלנו ממח"ש: לא הוגשו כתבי אישום בעקבות תלונות מפגינים נגד שוטרים ב-2024
- 6 בדצמבר 2024נתונים שחשפה התנועה מראים: כך מנצל אוחנה את תפקידו כיו"ר הכנסת כדי לשרת את הממשלה
- 5 בדצמבר 2024ממשיכים לעקוב: כמה עלו טיסות השרה סילמן – לארה"ב ואיטליה
- 4 בדצמבר 2024מי נושא בנטל – משרתי מילואים לפי יישובים