דילוג לתוכן העמוד

הצנזורה ב-2023: השיא נשבר – מנעה פרסום של 613 כתבות

התנועה לחופש המידע ביחד עם "שיחה מקומית" עוקבות אחרי פעילות הצנזורה הצבאית מאז 2011. שנת 2023 היתה שנת שיא בפעילות הצנזורה, שמנעה פרסום של 613 כתבות. כמעט פי ארבעה מאשר ב-2022, והתערבה ומחקה חלקים ב-2,703 ידיעות נוספות, כמעט פי שלושה מאשר בשנה הקודמת.

מהנתונים ש"שיחה מקומית" והתנועה לחופש המידע אספו על פעילות הצנזורה מאז 2011, שתי שנות מלחמה אלה בולטות בחריגותן, כשהפסילה של 613 כתבות מהווה שיא בכל תקופת הבדיקה. עם זאת, גם בשנה "רגילה" מתערבת הצנזורה כמה פעמים ביום במידע שעיתונאים מבקשים להעביר לציבור, בהיקף של בין 1,000 ל-3,000 פעמים בשנה.

אחרי ארבע שנים של ירידה, חל בשנה שעברה זינוק חד בהיקף התערבות הצנזור בעבודתם של עיתונאים, בגלל מתקפת חמאס והמלחמה בעזה. בתקופת המלחמה.

"למידע הנוגע לצנזורה ישנה חשיבות גבוהה במיוחד, דווקא בעתות חירום", אומר על הנתונים עו"ד אור סדן מהתנועה לחופש המידע, המנחה את הקליניקה לחופש המידע במכללה למינהל. "במהלך המלחמה אנו ערים לכמות המידע שמגיע מהתקשורת המסורתית ושאינה מסורתית, ובעיקר לומדים על הפערים הגדולים בין גופי התקשורת הישראליים והבינלאומיים, וכך גם על הפערים בין התקשורת לבין המדיה החברתיות. אף שמובן שיש מידע שלא ניתן למסור לציבור בעת חירום, הרי שראוי כי הציבור יכיר את היקפי המידע המוסתרים ממנו.

"נקודת המוצא בהקשר של צנזורה ברורה – המשמעות היא שישנו מידע רב עד מאוד שעיתונאים מצאו לנכון לפרסם, מתוך הכרה בחשיבותו לציבור, אך הצנזור בחר שלא לאפשר למסור אותו לציבור. אנחנו מקווים ומאמינים שחשיפת המספרים הללו, שנה אחר שנה, תיצור הרתעה מסוימת על שימוש בלתי מבוקר בכלי הזה, וששימוש זה ייעשה באחריות מרבית. בנוסף, נדמה שראוי יהיה בהמשך הדרך לבחון הן את תפקוד הצנזורה בזמן אמת, על מנת לבחון אם אכן היה ראוי לצנזר את כלל המקרים, והן את האפשרות לפרסם בדיעבד חלקים מהידיעות".

מעקב התנועה ושיחה מקומית – כל המידע שקיבלנו מהצנזורה

המידע שקיבלנו מהצנזורה

המידע מהצנזורה

בקשת המידע שהגשנו

בקשת המידע
עזרו לנו להמשיך להילחם על המידע
בואו לעגל לטובה לתנועה
היכנסו עכשיו, זה לוקח דקה, ותרמו לנו את האגורות מהעודף בכל קנייה. קניתם ב-99.90 ₪? תרמתם לנו 10 אגורות. כ-5 שקלים בחודש במצטבר. בשבילנו זה המון. ❤️