דילוג לתוכן העמוד

אסירים מתים בסתר

התנועה לחופש מידע ועמותת רופאים לזכויות אדם עתרו לבית המשפט לעניינים מינהליים בתל אביב כדי שיורה לשירות בתי הסוהר למסור מידע על תמותת אסירים, וכן על מספר המקרים שבהם נכבלו אסירים בעת קבלת טיפול בבתי החולים. זאת לאחר שבשירות בתי הסוהר סירבו להתייחס לפניות חוזרות ונשנות של עמותת רופאים לזכויות אדם בעניין.

לפי תלונות רבות המגיעות לעמותה, אסירים חולים רבים, חלקם במצב קשה מאוד, נכבלים למטותיהם, בניגוד לנהלים, הקובעים כי יש לכבול אסיר למיטתו רק אם יש חשש שיברח או שיפגע בעצמו. "הרושם המצטבר של התלונות המגיעות אלינו הוא שבמקרים רבים, אסיר המגיע לטיפול בבית-חולים נכבל באופן אוטומטי, לפעמים באזיקי ידיים, לפעמים ברגליים, ולפעמים כבול למיטה. גם בעת הטיפול עצמו, האסיר עלול להישאר כבול. פעמים רבות, אין התייחסות למצב הרפואי בעת הכבילה והיא יכולה להתבצע גם כאשר האסיר נמצא במצב אנוש או שאינו בהכרה", אומרים ברופאים לזכויות אדם.

במאמר שפירסם בעיתון "הארץ" כותב אבינועם רכס, פרופ לנוירולוגיה בהדסה ויו"ר הלשכה לאתיקה של ההסתדרות הרפואית, כי "מתן טיפול רפואי לאדם הכבול באזיקים הוא ללא ספק פגיעה בכבודו ובפרטיותו. הכבילה גורמת סבל ולעתים קרובות גם נזק. היא אף עלולה לפגוע באיכות הטיפול. הכבילה מפלה את האסיר לעומת מטופלים אחרים ומלבד זה, טיפול בחולה כבול פוגע במעמדו של הרופא. עצם ההסכמה לטפל בחולה כבול עלולה להתפרש כאילו הרופא נהפך לחלק ממערכת האכיפה וזנח את כללי האתיקה של מקצועו לטובת השלטון".

בספטמבר 2007 פנתה עמותת רופאים לזכויות אדם לשירות בתי הסוהר כדי לקבל מידע על תמותת אסירים ועל כבילת כלואים בצאתם לקבל טיפול בבתי חולים. העמותה, שאחת ממטרותיה היא שמירה על בריאות האסירים, ביקשה בין השאר מידע על מספר המקרים שבהם יצאו כלואים מבתי הכלא לטיפול בבתי חולים, ועל מספר הכלואים אשר נכבלו או נאזקו בעת קבלת הטיפול.

חלפו שבעה חודשים מאז הוגשה הבקשה ודבר לא קרה. בשירות בתי הסוהר לא טרחו אפילו לסרב לה. פשוט לא ענו. זאת על אף שהחוק קובע כי על הרשות הציבורית להשיב ללא שיהוי ולא יאוחר מ- 30 יום מיום קבלת הבקשה, או לנמק את ההחלטה לדחותה.

"המדובר במידע שחיוני לעותרת הפועלת להבטיח שמירה על זכויות האדם במסגרת מערכת הבריאות. מידע זה הוא כלי חשוב במאבקה הציבורי בנושא כבילת אסירים בעת קבלת טיפול רפואי וחיוני כדי לאפשרה לה לבטא עמדותיה בנושא. כמו כן, מן הראוי כי המידע יובא במלואו לידיעת הציבור, שיוכל באמצעותו לפקח ולבקר את התנהלות שירות בתי הסוהר בנושא זה", נכתב בעתירה שהוגשה באמצעות עו"ד אדווה מוגה, היועצת המשפטית של התנועה לחופש המידע.

לקריאת העתירה

למאמר של פרופ רכס

לקריאת עמדת עמותת רופאים לזכויות אדם בעניין

עזרו לנו להמשיך להילחם על המידע
בואו לעגל לטובה לתנועה
היכנסו עכשיו, זה לוקח דקה, ותרמו לנו את האגורות מהעודף בכל קנייה. קניתם ב-99.90 ₪? תרמתם לנו 10 אגורות. כ-5 שקלים בחודש במצטבר. בשבילנו זה המון. ❤️