חשיפה: המשטרה מוציאה מיליוני שקלים על כיתור מפגינים
בקשת מידע של התנועה לחופש המידע חשפה את הוצאות המשטרה על כיתור מפגינים, ומי הספקים שעמם היא מתקשרת כדי להוציא לפועל את פרקטיקת ה"קטלינג". משאיות שחוסמות צירים ומעברים ומשמשות לכיתור מפגינים, נשכרות מחברת ע.ר.ד. הובלות. גדרות הפרדה ולחץ נשכרות מחברת קשת במות.
מתשובת המשטרה לבקשת המידע עולה כי שווי מכרזי ההתקשרות עם שני הספקים האלה מגיע ליותר מ־42 מיליון שקל מאז 2020. עם זאת, מדובר בשווי ההתקשרות הכולל עם שני הספקים להשכרת גדרות הפרדה ומשאיות למגוון שימושים – ולא רק להפגנות. המשטרה הסבירה בתשובתה כי "לא ניתן להפריד" בין "ההוצאות המעורבות", והדגישה ש"ההסכמים אינם ספציפיים לנושא שבבקשה", כלומר לעלויות הנוגעות להפגנות, חסימת צירים וכיתור מפגינים.
מתשובת המשטרה עולה כי חברת קשת במות, שזכתה באוגוסט 2023 במכרז (לתקופה של שנה ועוד 3 שנים אופציה) לאספקת גדרות הפרדה ולחץ לטובת "תיחום קהל באירועים המוניים", קיבלה מהמשטרה עד כה 7.2 מיליון שקל.
את המשאיות שהמשטרה שוכרת בין השאר לחסימות צירים בהפגנות מספקת חברת ע.ר.ד הובלות, שזכתה בספטמבר 2020 במכרז לשכירת משאיות לצורך אספקת שירותי הובלה, מנוף וסבלות (לתקופה של שנה ו־4 שנים אופציה). החברה קיבלה מהמשטרה 35.3 מיליון שקל עבור השכרת המשאיות.
התנועה לחופש המידע פנתה למשטרה בבקשה לקבל מידע בנושא אחרי שבדיון בוועדת הכספים בכנסת בספטמבר חשף ידי נציג אגף התקציבים באוצר כי המשטרה הוציאה ב־2024 כ־12 מיליון שקל עבור שכירת משאיות לחסימת צירים בהפגנות. הנתון נחשף אחרי שחברת הכנסת נעמה לזימי התעקשה לקבל את המידע. נציג האוצר ענה לה בדיון כי "בנוגע למשאיות שחוסמות, ב־2024 הוקצו לזה 12 מיליון שקל", אלא שבהמשך לזימי לא קיבלה מענה לשאר שאלותיה בעניין.
פה נכנסה התנועה לתמונה וביקשה לקבל את המידע המלא על כל התקשרויות המשטרה לשם רכישה, השכרה, הצבה, אחסון או שינוע של אמצעים לחסימת צירים לשם כיתור מפגינים או מפירי סדר. בנוסף, ביקשנו לקבל את כלל הנהלים, הפקודות וחוות הדעת שנוגעות לאופן השימוש המשטרתי באמצעים לחסימת צירים, לשימוש באמצעי כיתור ולטיפול בהפרות סדר. נדרשו כמה פניות למשטרה כדי לקבל תשובות, וגם הן היו חלקיות בלבד.
"המשטרה מסתירה את הנתונים המלאים על ההתקשרויות ועלויות האמצעים לפיזור ולחץ על המפגינים – גם מוועדת הכספים של הכנסת", אמר מנכ"ל התנועה לחופש המידע עו"ד הידי נגב. לדבריו, "רק לאחר ניהול הליך נרחב אנחנו מגלים כעת את הספקים והעלויות. עשרות מיליוני שקלים מכספי ציבור מתבזבזים על פרקטיקת ה'קטלינג' – השמת לחץ ודוחק לקיבוץ המפגינים, פרקטיקה ספק חוקית, שכל מטרתה להרתיע מפגינים ולהביא לאפקט מצנן על זכות המחאה". לדברי עו"ד נגב "נוהל השימוש בשיטת הקטלינג חייב להיות חשוף ושקוף לציבור – ובקרוב בית המשפט ייאלץ להכריע בסוגיה בעתירה שהתנועה לחופש המידע תגיש בעניין".
בינתיים, כחלק ממיצוי ההליכים לקראת העתירה, התנועה שלחה השגה נוספת למשטרה על המענה החלקי שקיבלה, וביקשה לקבל את המידע החסר, כולל את הסעיפים שמחקה המשטרה בתשובתה בנימוק של "חשש לגילוי שיטות", כשהעבירה את הנהלים שהתבקשו.
המענה מהמשטרה
המענה מהמשטרהעלויות כיתור מפגינים
עלויות הכיתורבקשת המידע
בקשת המידע
פורסם תחת: חדשות
תגיות: משטרה, משטרת ישראל, נהלים לפיזור הפגנה, קטלינג
קבצים מצורפים
חדשות אחרונות
- 9 באפריל 2025ההסכם המושחר של תוכנית הבנייה מסביב לבית החולים הדסה
- 9 באפריל 2025רגב הבטיחה עמדת שירות בנתב"ג למילואימניקים. בדקנו אם היא קיימה
- 8 באפריל 2025מידע שחשפנו: פירוט החובות וההלוואות של המפלגות
- 7 באפריל 2025למשרד הבריאות אין נתונים עדכניים על היקף ההתאבדויות בישראל
- 2 באפריל 2025עתרנו נגד צה"ל: מסרב לחשוף מי האזרחים שנכנסים לעזה ולבנון ומה הנהלים