חדשות
העליון בפס"ד תקדימי: רשות המסים תפרסם את שמות הנישומים להם נערכו הסדרי כופר
על רשות המסים לפרסם את שמות חייבי המס שהגיעו עמה להסדרי כופר, במקום העמדה לדין פלילי כך פסק בית המשפט העליון בפסק דין תקדימי. השופטים, מרים נאור, עדנה ארבל ואליקים רובינשטיין, קיבלו במלואו את הערעור שהגישו התנועה לחופש המידע והעיתונאי רביב דרוקר, יו"ר התנועה, על פסק דינו של בית המשפט לעניינים מנהליים בתל אביב שדחה את העתירה בעבר.
לדברי השופט רובינשטיין, הפסיקה היא צעד חשוב בדרך לשקיפות של עברייני מס שכן "מדובר במי שעברו עברות, לרוב עברות בזויות, כמותן כגניבה מכיס הציבור פשוטה כמשמעה, ועל כן אין סיבה שלא יהיה שמם נחלת הרבים המעוניינים לדעת זאת".
התנועה לחופש המידע פתחה במאבקה לחשיפת שמות הנישומים שהגיעו להסדרי כופר, במאי 2004. לאחר שרשות המסים דחתה את בקשתה, עתרה התנועה לבית המשפט המחוזי בתל אביב בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים. העתירה נדחתה על ידי בית המשפט בדצמבר 2006. עתה כאמור, קיבל בית המשפט העליון את ערעור התנועה, שיוצגה על ידי עו"ד אילן יונש, ואף פסק למערערים הוצאות משפט בסך 15 אלף שקל.
השופטת ארבל כתבה בפסק הדין כי באיזון בין זכות הציבור לדעת לבין זכותם של הנישומים לפרטיות והפגיעה האפשרית באינטרס הציבורי בתפקודו התקין של השירות הציבורי ראוי להעניק את מעמד הבכורה לזכות הציבור לדעת. היא ציינה כי למרות השינויים שביצעה רשות המסים עדיין לא ניתן להבטיח כי החלטותיה בנושא הסדרי הכופר מתקבלות בסבירות, באופן שוויוני, בהעדר שרירות או הפליה ורק בהתאם לאמות המידה שנקבעו.
במסגרת הסדרי הכופר עם רשות המסים משלמים עברייני מס סכום כסף (כופר) בכדי שלא יינקטו נגדם הליכים פליליים. "מצב זה", הזהירה ארבל. "עלול לטמון בחובו תוצאות קשות, הן למוסד הכופר עצמו והן לאינטרס הציבורי הרחב יותר, ובכלל זאת לאמון הציבור ברשות ובתקינות פעילותה". היא הוסיפה כי אמנם מסירת המידע תגרום לפגיעה מסוימת בזכות הנישומים, שנהנו מהסדרי כופר, לפרטיות, אבל בנסיבות העניין על זכות זו לסגת כאמור מפני זכות הציבור לדעת.
ארבל הדגישה כי מדובר בנישומים החשודים שהפרו את חוקי המס ואשר החליט מטעמיהם שלהם, להעדיף תשלום כופר על הוכחת חפותם במשפט פלילי. "מסופקני אם הם זכאים ליהנות מאותה הגנה רחבה של פרטיות ממנה נהנים יתר אזרחי המדינה הפועלים על פי חוק", כתבה.
עוד ציינה השופטת כי החיסיון שהיה נהוג עד כה עשה למעשה יד אחת עם מי שבחר שלא לשלם מסים, והיה בו משום פגיעה נוספת בהרתעה מפני ביצוע עבירות מס, ולכן גם פגיעה באינטרס הציבורי בגביית מס אמת מהציבור.
"נראה כי דווקא פרסום שמות הנהנים מהסדרי כופר עשוי להוות תמריץ לדיווח מס אמת", כתבה ארבל. "מאחר וכל אזרח ידע מעתה כי גם אם יזכה ליהנות מהאפשרות שלא לעמוד לדין פלילי בגין עבירות מס שביצע, מחיר העובדה שהפר את דיני המס ולא דיווח אמת לרשויות לא יוכל להסתכם בעלות כספית בלבד, ויהיה כרוך מטבעו גם בפרסום העניין בציבור".
ארבל דחתה את טענת המדינה שהסרת החיסיון תפגע בתפקודה התקין של רשות המסים, החוששת שצעד כזה יצמצם באופן דרסטי את הסדרי הכופר. לדעת ארבל, גם תחת החובה לפרסם את שמות הנהנים מהסדרים אלה עדיין יהיו רבים שיעדיפו את הכופר על פני ניהול הליך פלילי, אשר כידוע, במסגרתו, ממילא הם מאבדים בו את אלמוניותם.
"מהנתונים שהונחו בפנינו", קבעה. "עולה גם כי מספר הסדרי הכופר הנערכים מדי שנה לא עולה על מאות בודדות, כך שגם אם חלק מהליכים אלו אמנם יומרו בהליכים פליליים רגילים, אין לקבל את הטענה כי יהיה בכך כדי להביא להשפעה כה קריטית וקשה על יתר ההליכים המתנהלים בפני הערכאות… לא שוכנעתי כי מדובר בהשפעה העלולה לעלות לכדי שיבוש קשה, רציני וחמור בתפקודה של הרשות, המצדיק את מניעת מסירת המידע המבוקש לציבור".
פורסם תחת: חדשות, פסיקה, פסקי דין ותקדימים
חדשות אחרונות
- 30 במרץ 2023עתרנו נגד משרד ראש הממשלה – לא מפרסמים את הוצאות המעונות בתקופת בנט ולפיד
- 28 במרץ 2023עתירת הסיכומים התקציביים – הודעה מעודכנת לבית המשפט
- 23 במרץ 2023עמדת אגף התקציבים – המסמך המלא
- 13 במרץ 2023עתרנו נגד המשטרה – מסרבת לחשוף מידע על מקרי הרצח בלוד
- 12 במרץ 2023טיסות ראשי הממשלה במסוקים משנת 2018