שלושה מהתחקירים הזוכים בפרס פוליצר ב-2009 הושגו באמצעות בקשות למידע
שלוש בקשות למידע שהגישו עיתונאים לרשויות הולידו תחקירים מקיפים ומטלטלים שזכו אמש בפרס פוליצר. בטקס שנערך באוניברסיטת קולוביה בניו יורק הוכרזו הזוכים בפרס היוקרתי ביותר בתחום העיתונות. הפרסים, בשווי 10,000 דולר כל אחד, הוענקו ב-21 קטגוריות בסך הכל, מהן 14 בעיתונות ו- 7 בתחומי תרבות אחרים. מבין הסיפורים הזוכים – חמישה התפרסמו ב"ניו יורק טיימס". בשלוש קטגוריות זכו סיפורים שנולדו מבקשות למידע שהגישו עיתונאים לרשויות.
הפרס ל"עיתונות חוקרת" הוענק ל"ניו יורק טיימס" שחשף איך הצליח מערך ההסברה של הפנטגון לגרום לפרשנים צבאיים בכירים בארה"ב לתמוך בהתלהבות במלחמה בעיראק. סדרת הכתבות התבססה על מסמכים שהתקבלו בעקבות בקשות מידע שהגיש העיתון ואיפשרו גישה ל-8,000 מסמכים שכללו תכתובות דואר אלקטרוני, פרוטוקולים מישיבות ותדרוכים אישיים בין שר ההגנה רמספלד לפרשנים, ותיעוד נסיעות וסיורים לעיראק ולגוונטאנמו, בהם השתתפו הפרשנים. בתמורה הפכו הפרשנים הצבאיים לתומכים נלהבים של המלחמה בעיראק.
מהתחקיר עולה כי הפרשנים חזרו מול המצלמות על טיעוני הממשל, כשהם למעשה מדבררים את העמדה הרשמית של הפנטגון. לאחר חשיפת הפרשה כמה מהם הביעו חרטה על השתתפותם במה שהם תופשים כיום כמאמץ להוליך שולל את הציבור האמריקאי.
בקטגוריית ה"עיתונות המסבירה" (explanatory reporting ) זכתה סדרת כתבות שפורסמה ב"לוס אנגלס טיימס" בה תועדו אוזלת היד וחוסר היעילות של מכבי האש של קליפורניה בטיפול בשריפות יער. צמד העיתונאיות, בטינה בוקסל וגולי קארט, עברו על "ארגזי מסמכים" שקיבלו מרשות הייעור האמריקאית לאחר בקשות מידע שהגישו, ולמדו על אופן הטיפול בשריפות, עלויות כיבויין ומשכי הזמן שנדרשו להשתלטת עליהן. הן נסעו לאוסטרליה והשוו את הנתונים של שירותי הכיבוי האוסטרליים לאלו שאספו בקליפורניה.
הפרס ל"עיתונות מקומית" ניתן ל"דטרויט פרי פרס" (detroit free press ) על חשיפת פרשיית אהבים בין ראש העיר לרלשית שלו. הפרשה נחשפה בעיקבות חשיפת תכתובת SMS בין השניים שכללה התייחסויות מיניות בוטות ומפורשות. בעקבות הפרסום נאלץ ראש העיר לפרוש מתפקידו ואף ריצה עונש של 99 ימים בכלא לאחר ששיקר "תחת שבועה".
הפרשה נחשפה כמעט במקרה, לאחר שהעיתון הביא לחשיפת הסכמים סודיים בין העירייה לבין עורכי דין של תובעים נגד העירייה בפרשיה אחרת, בה התובעים התחייבו לא לחשוף הודעות סמס שנשלחו בין ראש העיר לרל"שית שלו, ובהן ביטויים מיניים בוטים. המסמכים נחשפו לאחר סירוב לבקשת מידע ומאבק משפטי שהוכרע בבית המשפט העליון של מישיגן. בקשת מידע נוספת קבעה שהמידע שהוחזק במחשב עוה"ד של התובעים, שהיו שוטרים, הינו מידע שחוק חופש המידע חל עליו, ולכן כל התמלילים של הסמסים פורסמו אחרי שגם נדחתה הטענה לפרטיות.
חדשות אחרונות
- 5 בנובמבר 2024מלחמה היא לא תירוץ להסתיר מידע / הידי נגב
- 5 בנובמבר 2024דו"ח מיוחד: מהי שקיפות אלגוריתמית?
- 4 בנובמבר 2024מסמכים שחשפה התנועה: באוצר ידעו על החוב של רשת החינוך החרדית – אך החליטו להגדיל את תקציבה
- 13 באוקטובר 2024התנועה למזכיר הממשלה: יש לפרסם באופן יזום את הוצאות הטיסות של השרים לחו"ל
- 11 באוקטובר 2024האם מותר למשטרה להחרים שלטים בהפגנות? אלה הנהלים