מיכאל איתן: מהפכת המידע מאפשרת לנו לתקן את הדמוקרטיה ולהחזיר את האמון של הציבור בנציגיו
המשלה הקודמת קיבלה החלטה שהמידע הוא רכושו של הציבור. הבעיה היא הפער שקיים בין ההחלטה למציאות. ממשל פתוח זה משטר שמפנים את זה שהאזרח הוא שותף. היום כשאנחנו מדברים על זכויות אזרח וזכויות פרט זה כולל גם את הזכות למידע.
התנועה לחופש המידע מייצגת חלק מההתפתחות של הדמוקרטיה בהקשר הגלובלי. יש תחושה שהמערכת לא עובדת כמו שצריך. יש ירידה באמון בשלטון הנציגים ובדמוקרטיה כמו שהיא היום. הנציגים קנו לעצמם ביושר את חוסר האמון של הציבור בהם.
מהפכת המידע מאפשרת לנו לתקן את הדמוקרטיה. הטכנולוגיה מאפשרת הרבה דברים שקודם לא היו אפשריים. פעם בשביל לעיין בספר התקציב היה צריך לעלות לירושלים. היום אפשר לקרוא בו בצורה דיגיטלית בבית, כולל סעיפי המשנה, וזה מתחיל לאיים על
הסדר הקיים. כשאני מבקש מיו"ר ועדת הכספים את ההעברות התקציביות מסעיף לסעיף שהם מבצעים במהלך השנה וזה כבר לא נחלת סודם של חברי ועדת הכספים, יש לזה משמעות.
הטכנולוגיה מאתגרת את ביטויי העבר של שלטון הנציגים. אני לא מציע שנעבור לדמוקרטיה ישירה אבל שנשפר את התהליכים על מנת ליצור מערכת יחסים חדשה בין האזרח לממשל. יש תנועה חזקה שמדברת על העקרונות של ממשל פתוח על בסיס טכנולוגיית המידע. למה מתכוונים? 1. לחופש המידע והנגשתו. 2. שיתוף הציבור בקבלת החלטות. 3 אחריותיות. אנחנו רוצים לקבל את המדיניות ולבקר אותה ולעקוב אחרי עיצובה. הלב של הממשל הפתוח זה חופש המידע לא רק במובן של התשובה שתקבל אלא גם בנכונות הממשלה להעמיד את המידע לרשות הציבור באופן יזום.
המשלה הקודמת קיבלה החלטה שהמידע הוא רכושו של הציבור. הבעיה היא הפער שקיים בין ההחלטה למציאות. הקמנו יחידת חופש מידע על בסיס העיקרון הזה אבל אנחנו רואים שהממונים על חופש המידע הם בדרג בינוני ומטה. והם צריכים לעמוד מול פקידים רמי דרג שאומרים להם שאי אפשר ושזה עולה הרבה כסף. לעומת מצב שבו פקידות בכירה פותחת מידע, לא את כל המידע, אלא מה שהוחלט שהוא "מידע ציבורי". כשהייתי שר בממשלה והלכתי להטיף על שקיפות לקחתי את היומן ואת התלוש שלי ושמתי אותם באתר כל חודש. ולא קרה שום דבר, חוץ מזה שכמעט הוחרמתי בשולחן הממשלה.
ממשל פתוח זה כשאתה חי במקום שבו הכל פתוח, ושיש לך סיכוי לשנות, וזה לא רק קומבינות שנעשות בחדרים סגורים ואז מתפוצצות בפרצוף ומעוררות גלי מחאה. ממשל פתוח זה משטר שמפנים את זה שהאזרח הוא שותף. היום כשאנחנו מדברים על זכויות אזרח וזכויות פרט זה כולל גם את הזכות למידע.
לממשל פתוח יש גם אספקט כלכלי. יש ערך כלכלי למידע שהתנועה משיגה. הממשלה מחזיקה מאגרי מידע אדירים. היום זה כמו משאב לא מנוצל, אבל למידע הזה יש פוטנציאל להשתבח על ידי הפצתו. בשביל התקדמות כלכלית אנחנו צריכים את חופש המידע וממשל פתוח שיודע גם לשתף את ההמונים. ואני מדבר על שימוש בחוכמת ההמונים. זאת לא חוכמת האספסוף.
המאבק לשינוי מערכת היחסים בין הממשל לאזרח בעידן טכנולוגיית המידע הוא מאבק על הדמוקרטיה. אנחנו צריכים לומר שבעידן המידע יש לאזרחים זכויות בסיסיות לקבל מידע בפורמטים חדשניים שאפשר באמצעותם להגיע לתובנות.
עוד מיום העיון
חדשות אחרונות
- 11 באוקטובר 2024האם מותר למשטרה להחרים שלטים בהפגנות? אלה נהלים
- 24 בספטמבר 2024בעקבות מאבק התנועה – פורסמו נתוני הפשיעה המעודכנים של המשטרה עד מחצית 2024
- 21 בספטמבר 2024רחלי אדרי בראיון פרידה: "למדינת ישראל יש די.אן.איי של הסתרת מידע"
- 19 בספטמבר 2024עתרנו נגד המשטרה: לחשוף את חוות הדעת הרפואית והמשפטית בנוגע לשימוש בגז פלפל לפיזור הפגנות
- 12 בספטמבר 2024התנועה חושפת את נתוני המשטרה: 981 בני אדם נרצחו בישראל בשש שנים, מתוכם 712 ערבים