"אין סודות בחישוב נוסחת הקב"א" – איזו אמירה חצופה
ביום שני שעבר התפרסמה כתבה במאקו על הדרך בה הצבא קובע את הקב״א של מתגייסיו. למי שלא יודע זה הציון שיכריע יותר מכול את עתידכם בצבא, עבור לא מעט אנשים – את עתידם בחיים. הכתבה כללה את אחת האמירות המעצבנות והשקריות ביותר שקראתי תקופה ארוכה. סא״ל שרון פישר היא ראש ענף פיתוח מערכות מיון במרכז מדעי ההתנהגות של צה״ל, תואר ארוך שמסתיר הרבה כוח. שינוי קטן בדרך שבה יחושב הקב״א ופרופיל הטייסים שלנו עשוי להשתנות, יחידת 8200 יכולה להיראות קצת אחרת (אני לא אומר שהיא צריכה להיראות אחרת).
הנה מה שאמרה סא״ל פישר: הסוד הכי גדול הוא שאין יותר סודות. היום נגלה את כל סודות הקב״א״. וואו, איזה יופי. בלעדי למאקו.
במרץ 2005 (כן, לפני כמעט תשע שנים!) הגישה התנועה לחופש המידע בקשה לצה״ל. ספרו לנו בבקשה איך מחושבת נוסחת הקב״א, האם משהו מהשמועות נכון? צה״ל סרב. התנועה עתרה לביהמ״ש באמצעות עו״ד אילן יונש.
מה שעשתה הסגן אלוף עכשיו, עשה צה״ל גם אז. זלזל באינטליגנציה שלנו, אז זה קרה בדיון באולפן "לונדון קירשנבאום". את התנועה ייצג פרופ' יורם רבין, היום דיקן בי״ס למשפטים במכללה למינהל. צה״ל שיגר לאולפן קצין בכיר מהבקו״ם, שבא ואמר (אני מצטט מזיכרון): מה צריך עתירה, אין בזה סודות, הכול על האתר שלנו. רצנו לאתר, אולי סתם הגשנו עתירה? ובכן, שטויות. באתר הם מפרטים דברים כלליים, רחוק מלהיות הדרך בה הם מחשבים את הקב״א.
העתירה מתנהלת כאמור כבר נצח. צה״ל (״אין סודות, היום נחשוף״) עומד על הרגליים האחוריות. אסור לגלות, זה יהרוס את כול שיטת המיון של צה״ל, זה יפגע פגיעה אנושה בבטחון המדינה. ביהמ״ש מתקשה להכריע. מן הצד האחד, שיקולים חברתיים כבדי משקל. האם באמת הנוסחה הזאת יודעת בצורה מתוחכמת לתעדף אוכלוסיות מסוימות ולפגוע באחרות? מהצד השני, איזה שופט שפוי רוצה להכריע נגד ביטחון המדינה?
הפסקה לרגע.
ב-2008, כשראינו שהשופט ניסים ישעיה מתקשה להכריע, הגשנו בקשה פשוטה יותר. האם תהיו מוכנים להגיד למועמד לשירות ביטחון מה ציון הקב״א שלו? צה״ל ענה בשלילה. הגשנו עתירה. צה״ל ענה לביהמ״ש (נשבע לכם) שאם יחייבו אותו למסור למתגייסים את ציון הקב״א שלהם, זה יהרוס את שיטת המיון הצה״לית ויפגע פגיעה אנושה בביטחון. כן, כן. ביהמ״ש לא התרשם וחייב את צה״ל. היום כל מתגייס מקבל את ציון הקב״א שלו ונדמה לי שביטחון המדינה עדיין עומד.
חזרה לנוסחת קוקה קולה של צבא הגנה לישראל.
בביהמ״ש טען צה״ל שכל כך סודית הנוסחה שהוא יהיה מוכן לחשוף אותה רק לפסיכומטריקאי (לא ידעתי שיש דבר כזה), שהתנועה תביא ויהיה מקובל על הצבא. הפסיכומטריקאי ישמע את הסוד הגדול, הוא לא יגלה לנו, אבל יוכל לחתום לביהמ״ש שאין בנוסחה הזאת משהו שמעדיף אוכלוסיות שלמות על אחרות. חיפשנו וחיפשנו. מתברר כי יש מעט מאוד פסיכומטריקאים כאלה ולא נמצא אחד שהסכים למלא את התפקיד עבורנו ויהיה מקובל על הצבא. עוד מעט תשע שנים חלפו, השופט ישעיה כבר פרש ופתאום סא״ל פישר נזכרה שבכלל אין סודות והכול שטוית ואם יש כבר איזה סוד, אז היא חושפת אותו ככה כלאחר יד, כי על מה כבר מדובר. בוא נגיד בעדינות שאם היא באמת הייתה חושפת את הכול הייתי א. שמח. ב. סקרן. ג. מבקש הוצאות משפט כבדות בביהמ״ש על כך שצה״ל ביזה את המחוזי, אלא שסא״ל פישר, כמובן, עשתה עוד מניפולציה.
כך נקבע הקב״א לדבריה:
- צה״ר – ציון השכלה ראשוני: 17% מהציון הסופי לגברים ו-40% מהציון הסופי לנשים. פישר טענה שפשוט מחפשים פוטנציאל. מי שסיים בי"ס יסודי יקבל הרבה פחות ממי שיש לו זכאות לתארים אקדמאיים או בגרות. ראשית, נדמה לי שהקב״א נקבע לפני שיש בגרות מלאה בכלל בסוף י״ב. שנית, למיטב בדיקותיי, יש אלמנט אחד סודי שממד״א לא אוהבת לדבר עליו. אתה מקבל ציון לפי זהות בי״ס בו למדת. טען בפניי איש ממד״א שהם מודעים לכך שזה קריטריון ניבוי שנוי במחלוקת. בית הספר בצפון תל אביב עשוי לתת ניקוד מיטיב יותר מבי״ס התיכון בדימונה אפילו שהבוגר בדימונה עשה את אותה בגרות. עם זאת, לדברי אותו איש ממד״א, כל בדיקותיהם לאורך השנים הוכיחו שזה קריטריון ניבוי חשוב מאין כמוהו וזו תהיה טעות לוותר עליו.
אני ממש לא מתיימר להתווכח עם מומחים למיון בני אדם, אבל נדמה לי שזו בדיוק הרשימה שכולנו זכאים לראות. כמה שווה כל בי״ס ועל פי מה מחליטים בממד״א כמה שווה כל בי״ס. אשכול כלכלי חברתי של הבוגרים? ציוני הבגרות הממוצעים של בית הספר? מיקום גיאוגרפי? אחרי שנראה את הרשימה, שקובעת את עתיד החיילות בצבא (40% מהקב״א! ) יתעורר שיח ציבורי ואם בסופו יוחלט להשאיר את השיטה על כנה, אז זו החלטה לגמרי לגיטימית, כמובן. רק שפישר לא תגיד לנו שהכול גלוי ואין סודות. - דפ״ר – מעין מבחן פסיכומטרי שקובע 50 אחוזים מהקב״א של הגברים ו-60 אחוזים מהקב״א של הנשים. גם לעניין הזה יש לי מיליון שאלות. מה קורה עם דרוזים? עולים מארצות חבר העמים? אנשים שלא שולטים היטב בשפה העברית? פישר אמרה למאקו שהם יעשו בחינה צורנית בלבד. וזה לא יפגע בקב״א שלהם? ואם הוא שולט בשפה, אבל סתם פחות טוב ממי ששפת אמו עברית, אז מי קובע שהוא עושה רק בחינה צורנית?
- המרכיב האחרון הוא צד״ך (ציון דרך כללי). זה קיים לגברים בעיקר ולנשים המעוניינות בתפקידי לחימה ושווה 33 אחוזים מהציון לגברים. הציון הזה נקבע באמצעות הראיון המפורסם עם המאבחנת הצה״לית. לאורך השנים פנו אליי כמה כאלו, ששמעו על המאבק שלנו וטענו שהנושאים הכלכליים חברתיים כן משפיעים על הציון כי הן, כנראה, הונחו לשאול שאלות בנושא. אני מוכן להאמין לסא״ל סופר שזה לא משפיע ישירות, לא אם אתה בן למשפחה חד הורית ולא אם עלית לארץ. בכול זאת, נדמה לי שאנחנו זכאים לדעת הרבה יותר על איך בדיוק השאלות של המאבחנת אמורות לבדוק אם יש לנו או אין לנו התאמה לתפקידי לחימה והאם אין בשאלות הללו משהו שמבטא בכול זאת השתייכות חברתית, ארץ מוצא וכו׳.
שורה תחתונה – אולי השיטה לקביעת הקב״א חכמה וראויה, ייתכן אפילו שאת חלק ממרכיביה אסור לגלות למתגייסים, כדי שלא יתמרנו אותה, רק שדבר אחד לא יספרו לנו – ש״אין סודות״.
הפוסט התפרסם בבלוג של רביב דרוקר
פורסם תחת: חדשות
תגיות: דפ"ר, צה"ל, קב"א, רביב דרוקר
חדשות אחרונות
- 24 בספטמבר 2024בעקבות מאבק התנועה – פורסמו נתוני הפשיעה המעודכנים של המשטרה עד מחצית 2024
- 21 בספטמבר 2024רחלי אדרי בראיון פרידה: "למדינת ישראל יש די.אן.איי של הסתרת מידע"
- 19 בספטמבר 2024עתרנו נגד המשטרה: לחשוף את חוות הדעת הרפואית והמשפטית בנוגע לשימוש בגז פלפל לפיזור הפגנות
- 12 בספטמבר 2024התנועה חושפת את נתוני המשטרה: 981 בני אדם נרצחו בישראל בשש שנים, מתוכם 712 ערבים
- 4 בספטמבר 2024התרעות אמ"ן לפני ה-7.10 – נתניהו מסרב לחשוף אם הוזהר