מה עושים בצה"ל עם תרומות בסך 250 מיליון שקל בשנה? מידע שמתפרסם לראשונה
פירוט התרומות שהתקבלו בצה"ל ב-2012-2014
מצנח הזהב של חטיבת הצנחנים – כתבה של שוקי שדה בדה מרקר
חטיבת הצנחנים היא היחידה שמקבלת הכי הרבה תרומות בצה"ל – כך עולה מתשובת דובר צה"ל לפנייה של התנועה לחופש המידע. הפנייה נעשתה בעקבות פרסום תחקיר ב-Markerweek באפריל 2014 שעסק בתרומות לצבא, ובו סירב דובר צה"ל להשיב לשאלה כיצד מחולקות התרומות בין היחידות. זו הפעם הראשונה שבה מתפרסמים נתונים, אמנם חלקיים, המפרטים את אופן חלוקת התרומות לפי יחידות.
על פי נתוני התחקיר, לא מעט גופים תורמים לצה"ל (שלפי משרד האוצר תקציב הביטחון ל–2015 הוא 64.8 מיליארד שקל), בהם עמותות של בוגרי היחידות השונות, הורים שכולים וגופים ממוסדים כמו האגודה למען החייל, קרן לב"י וידידי צה"ל בארה"ב, המארגנים ערבי התרמה מפוארים בחו"ל. גופים אלה מעבירים לצבא כ-250 מיליון שקל בשנה, אך ייתכן שצה"ל לא משתמש בכל הסכום הזה בשנה אחת. לפי הנהלים, תרומה לצה"ל חייבת לעבור דרך האגודה למען החייל, אך תורם יכול לבקש להעביר תרומה ליחידה ספציפית, דבר שעלול לגרום לכך שיחידות הנחשבות ליוקרתיות מקבלות יותר. עם זאת, תרומות רגילות מכוונות ליחידות השונות על ידי מחלקת הפרט בצה"ל, בהתאם לסדר עדיפות שנקבע ובעדיפות למערך הלוחם.
לפי הנתונים שהעביר צה"ל לתנועה לחופש המידע, ב-2013 קיבלו כלל החיילים תרומות בסך 166 מיליון שקל: 50 מיליון שקל שווי מוצרים שונים; 36 מיליון שקל בתשתיות (בעיקר בניית מבנים); 29 מיליון שקל לתחום הרווחה; והשאר לתחומים אחרים.
בשווי מוצרים קיבלו הצנחנים 2.25 מיליון שקל ב-2013, לעומת חיילי גולני שקיבלו 1.8 מיליון שקל וחטיבת הנח"ל שקיבלה 1.2 מיליון שקל. בתחתית הרשימה נמצאים חיילי ההנדסה הקרבית, שקיבלו ב–2013 מוצרים בשווי 260 אלף שקל בלבד, ואנשי חיל הים שקיבלו 193 אלף שקל בלבד. בתחום הרווחה קיבלו הצנחנים 522 אלף שקל, לעומת חיילי גולני שקיבלו 194 אלף שקל וחיילי נח"ל שקיבלו 124 אלף שקל.
ואולם הנתונים עדיין לא שלמים. למשל, אין התייחסות לתרומות שהועברו ליחידות מיוחדות כמו סיירת מטכ"ל והשייטת, הנחשבות לפופולריות בקרב תורמים עשירים; וייתכן שהתרומות אליהן קוטלגו תחת "כלל צה"ל". בתחום המוצרים, למשל, קיבל "כלל צה"ל" 38 מיליון שקל מתוך 50 מיליון שקל.
דבר נוסף שלא ברור הוא היקף התרומות שמקבלים טייסי חיל האוויר. החיל, הנחשב לקטן אך עתיר אמצעים, מוביל בהיקף התרומות לתשתיות עם 14 מיליון שקל, אך בתחום המוצרים קיבל ב-2013 606 אלף שקל בלבד (מה גם שאי אפשר לדעת אם סכומים אלה שימשו את הטייסים או גורמים אחרים בחיל). במקום השני בתחום התשתיות נמצא פרויקט נערי רפול בחוות השומר שבצפון, המשתייך לאכ"א, שקיבל תרומות בסך 8 מיליון שקל לטובת תשתיות – לבניית מרפאה ואולם ספורט. עם זאת, גם בתחום התשתיות הצנחנים מובילים בהיקף התרומות בהשוואה לחטיבות לוחמות אחרות, עם תרומות בסך מיליון שקל ב-2013.
את המידע הראשוני על היקף התרומות שלח צה"ל לתנועה לחופש המידע בספטמבר 2014, אך הוא היה חלקי בלבד, מכיוון שהתרומות חולקו לפי פיקודים, ולא לפי יחידות. "רק לאחר כמה פניות נוספות הגיע לבסוף המידע המבוקש", אומרת עו"ד אלונה וינוגרד, מנכ"לית התנועה לחופש המידע. "אמנם יש לברך על כך שצה"ל בחר למסור את המידע ללא צורך בהליך משפטי, אך מדובר במידע שראוי שיעמוד לעין הציבור באופן גלוי, ברור ומדויק. אם עד כה זה לא היה כך, על צה"ל לדאוג שמעתה ואילך נושא התרומות יתנהל בשקיפות מלאה".
קבצים מצורפים
חדשות אחרונות
- 16 בינואר 2025בעקבות עתירת התנועה נחשף – שיעור ההתחסנות נגד נגיף הפפילומה הוא רק 55%
- 3 בינואר 2025התנועה חושפת: אלה שיעורי ההתחסנות ביישובים קטנים בישראל
- 30 בדצמבר 2024התנועה חושפת: חובות המפלגות למדינה מגיעים ל-137 מיליון שקל
- 30 בדצמבר 2024מה נתניהו מסתיר מהציבור על מצבו הבריאותי
- 26 בדצמבר 2024ניצחנו – בית המשפט הורה למשרד החינוך לפרסם את תוכניות גפ"ן בחתך בית ספרי