התנועה חושפת את מצבם העגום של הכלבים המשוטטים – 1,154 מהם הומתו בירושלים
כל כלב בא יומו – אבל אם הוא כלב משוטט הסוף עלול להגיע מהר מדי. התנועה חושפת את מצבם העגום של הכלבים משוטטים – 5,371 מהם נאספו בין 2013 ל-2015 בירושלים, תל אביב, רמת גן והרצליה – מתוכם 1,190 כלבים הומתו. המידע שקיבלנו חושף גם כמה מהם נאספו או אומצו. המידע נמסר לתנועה בעקבות פנייה של אור קינן, סטודנטית מהקליניקה לחופש המידע במרכז הבינתחומי בהרצליה, וגם מתנדבת בעמותות ובימי אימוץ למען כלבים נטושים.
לדברי קינן, מרבית העיריות השיבו תשובות מפורטות תוך פחות מ-60 יום, למעט עיריית חיפה שביקשה תשלום עבור איתור המידע – והתנועה החליטה לא להיכנע ולוותר על המידע. "זו דוגמה למידע שהציבור יכול וצריך לדרוש מהרשויות. אין סיבה שמידע שכזה יישאר חסוי במשרדי הרשות העירונית. אנחנו מקווים שחשיפות שכאלה יעוררו דיון ציבורי סביב הנושא והנתונים", אמרה קינן.
מהמידע שנסמר עולה כי בשלוש השנים האחרונות הגיעו 2,365 כלבים משוטטים להסגר העירוני בירושלים והכלבים נלקחו לאימוץ על ידי אנשים פרטיים או על ידי עמותות. 1,154 כלבים משוטטים בירושלים הומתו במהלך 2013 ל-2015, 24 כלבים הומתו בתל-אביב, 8 כלבים בהרצליה וארבעה הומתו כלבים ברמת-גן (בנוסף, 11 מתו בהסגר).
בעיריית ירושלים מדגישים כי כמות הכלבים הגדולה שנאלצו להמית היא של כלבי בר. כלבי הבר הם כלבים מבוייתים שננטשו, החלו לחיות בטבע בלהקות ללא תלות באדם למזון ואף צדות חיות בר כדוגמת צבאים.
"ירושלים המוקפת משלושה עברים באזורים הנמצאים בתחומי ובאחריות הרשות הפלשתינאית, סובלת מחדירת מאות כלבי בר מתפראים בכל שנה לתחומי העיר. כלבים אלה שאינם ניתנים ללכידה בעזרת מלכודות או מוט לכידה, מורדמים בירי בחיצי הרדמה", מסרו ל-YNET מעיריית ירושלים.
בעירייה פירטו בתשובתם כי "כלב משוטט בשכונות קו התפר שאינו ניתן ללכידה חי בשיטות אחרות, נלכד על פי היתר משרד החקלאות בחץ הרדמה ומורדם. כלב משוטט שנלכד ומועבר לכלביית השירות הווטרינרי מוחזר לבעליו במידה וקיימים מאותרים, במידה ולא קיימים או לא מאותרים, מועבר הכלב לאימוץ בתום 30 ימי הסגר לאדם פרטי או עמותה".
בעירייה כתבו כי בשנתיים האחרונות, כלבי ההסגר מועברים לעמותות ללא תמורה של סל אימוץ שכולל חיסוני כלבת, שבב, חיסוני משושה, תילוע, עיקור, סירוס ורישיון כלב. לדברי העירייה, הפעולה שאושרה על ידי ראש העיר והנהלת העירייה הביאה להקטנה בכמות הכלבים שמורדמים בכלבייה והגדילה את כמות הכלבים שיוצאים לאימוץ לבתים ל-2,365 כלבים.
מה המצב בבירת הכלבים של ישראל? 1,651 כלבים משוטטים הועברו להסגר העירוני בתל-אביב מתוכם הושבו לבעלים 479 כלבים. 427 כלבים נמסרו לאימוץ, 298 כלבים נמסרו לאימוץ בעמותות ול-242 נמצאו בתי אומנה זמניים.
בעירייה מדגישים כי הנתונים כוללים כלבים שהגיעו למקלט העירוני לאחר שבעליהם ויתרו עליהם, נמצאו כלבים פצועים ומשוטטים שנאספו על ידי אזרחים ומשטרה.
להסגר העירוני בהרצליה הובאו בין השנים הללו 883 כלבים, מתוכם 629 הושבו לבעליהם ו-201 נמסרו לאימוץ. בעירייה מדגישים כי יתכנו הפרשים במספרים מאחר ויש כלבים שנשארו בכלבייה מעבר לשנה אחת.
בעיריית רמת-גן נלכדו בין השנים 2013-2015, 472 כלבים משוטטים, מתוכם שוחררו לבעלים 285 כלבים ו-172 כלבים נמסרו לעמותות. בעירייה מציינים כי כלבים משוטטים מושבים לבעליהם לאחר תשלום אגורות הקבועות בחוק וכי היא "עושה כל מאמץ למצוא בתים מאמצים לכלבים משוטטים בתום ההסגר. באם לכלב אין שבב, הכלב מועבר להסגר בכלבייה לתקופה של 30 ימים כפי שנקבע בנוהל השירותים הווטרינריים. בתום תקופת ההסגר הכלב משובב ומחוסן על חשבון העירייה ומועבר לעמותה ללא עלות למציאת בית מאמץ".
"בחשיפת מידע יש כמה משוכות שצריך לעבור. במקרה הזה כל העיריות מהן ביקשנו את המידע, חשפו אותו, ורק בעיריית חיפה החליטו לדרוש תמורתו כסף. כשהמידע הגיע משאר העיריות, הוא חשף שונות אדירה בנתונים שהגיעו מירושלים לעומת השאר", אומרת עו"ד נירית בלייר, מנכ"לית התנועה לחופש המידע. "שוב, חשיפת מידע מוכיחה את יעילותה, שופכת אור על תופעות ומאפשרת לחקור ולבקר את אופן פעולת הרשויות".
המידע שקיבלנו מהרשויות:
- כלבים משוטטים בהרצליה
- כלבים משוטטים בירושלים
- כלבים משוטטים ברמת גן
- כלבים משוטטים בתל אביב
- דוגמה לבקשת מידע שהגשנו – מוזמנים להגיש גם במקום מגוריכם
פורסם תחת: חדשות
חדשות אחרונות
- 16 בינואר 2025בעקבות עתירת התנועה נחשף – שיעור ההתחסנות נגד נגיף הפפילומה הוא רק 55%
- 3 בינואר 2025התנועה חושפת: אלה שיעורי ההתחסנות ביישובים קטנים בישראל
- 30 בדצמבר 2024התנועה חושפת: חובות המפלגות למדינה מגיעים ל-137 מיליון שקל
- 30 בדצמבר 2024מה נתניהו מסתיר מהציבור על מצבו הבריאותי
- 26 בדצמבר 2024ניצחנו – בית המשפט הורה למשרד החינוך לפרסם את תוכניות גפ"ן בחתך בית ספרי