בעקבות פניית התנועה מתפרסמים הפרוטוקולים מהוועדה לפיקוח על מוהלים; הרבנות מסרבת לפרסם את שמות המוהלים שהתרשלו
תינוקות פצועים עם מומים בלתי הפיכים, הורים שלה יודעים בידי מי הם מפקידים את היקר להם מכל ומוהלים שממשיכים לעבוד גם כשרישיונם נשלל. בעקבות פניית התנועה נחשפת התמונה המבהילה שעולה מהפרוטוקולים של הוועדה לפיקוח על המוהלים ברבנות הראשית. אלא שהפרוטוקולים שהעבירה לנו הרבנות לא חושפים את שמותיהם של המוהלים שהתרשלו. מתברר שהרבנות מסרבת לחשוף את השמות כדי שלא לפגוע ב…צנעת המוהלים.
את המידע הזה אנחנו מנסים לחשוף כבר יותר מעשור. כולל בבית המשפט שתמך בעמדתנו, אף האשים את הרבנות בביזוי. הפרוטוקולים שאנו מפרסמים עוסקים בבירור טעויות שביצעו מוהלים בשנה האחרונה. עוד נחשפת אוזלת היד של המדינה בפיקוח על המוהלים שהתרשלו, בעיקר על היעדר שקיפות ואפשרות לקבל מידע על טעויות קשות שביצעו המוהלים.
עדיין, לצערנו, קשה להגיד שזכותו של הציבור לדעת את ההיסטוריה והרקע של המוהל שהוא בוחר – מתממשת. "אין חולק כי הוועדה לפיקוח על מוהלים מנהלת פרוטוקולים ברורים ומפורטים לתועלת הציבור", אמרה נירית בלייר, מנכ"לית התנועה לחופש המידע, "עם זאת, בחירת הממונה על חופש המידע להסתיר מהציבור את שמות המוהלים, ביניהם כאלה שהסמכתם לשמש כמוהלים נשללה או הושעתה, בוחרת באופן מקומם את צנעת המוהלים על פני זכות הציבור לדעת ולהיזהר מפני מוהלים שהתרשלו או כשלו בתפקידם, וחבל שכך. מידע מסוג זה חשוב שיהא חשוף להורים כשהם מפקידים את היקר להם מכל בידי המוהל".
בהתאם לתקנות "חוק בריאות העם", הוקמה לפני כ-35 שנה ועדה בין משרדית לנושא המילה, בה חברים נציגי משרד הבריאות והרבנות הראשית לישראל. תפקידיה של הוועדה הם להכשיר מוהלים ולפקח עליהם, להסמיך מוהלים שעברו בחינות וסטאז', ובמידת הצורך לבטל הסמכה של מוהלים שלא עומדים בנהלים ובתקנות הוועדה.
אדם שרוצה להיות מוהל פונה לוועדה לבקש הסמכה, בתנאי שהוא עומד בקריטריונים שנקבעו. אלא שהחוק בישראל אינו אוסר על מוהלים שאינם מוסמכים לבצע בריתות, מה שהופך את ועדת הפיקוח לגוף חסר "שיניים". בסמכותה לשלול רישיונות ממוהלים שסרחו, אך למעשה אלה יוכלו להמשיך לפעול גם ללא רישוי.
המידע שחשפנו:
הפרוטוקולים שקיבלנו מהרבנות – חלק 1
הפרוטוקולים שקיבלנו מהרבנות – חלק 2
ב-YNET צללו לתוך הפרוטוקולים שחשפנו והם מביאים כמה דוגמאות. כואבות.
כך לדוגמה, מוהל הוזמן לבירור על ידי הוועדה לאחר שמשפחה טענה שאיבר המין של התינוק אותו מהל נפוח באופן חריג, וביקשה כי יגיע לבדוק אותו. המוהל ביקש שישלחו לו צילום במייל וטען שהכל בסדר. לאחר שלושה ימים התעקשה המשפחה שיגיע, אך הוא סירב.
כשהגיעו בני המשפחה לבית החולים, הסביר להם אורולוג כי נוצרה בעיה רפואית כתוצאה מחבישה הדוקה מדי, ושהמוהל לא הסיר את החבישה בזמן. כתוצאה מכך נגרם לתינוק נזק ארוך טווח. המוהל שביצע את הברית אינו מוסמך, וחברי הוועדה המליצו לו לעבור הסמכה – אך הוא המשיך לעבוד ללא תעודה באין מפריע.
במקרה אחר בו מוהל זומן לוועדה לאחר שמשפחה של פעוט הגיעה לטיפול רפואי בגלל פגיעה באיבר המין של הילד. המוהל טען שהוא מלמד תלמידים לבצע ברית ובאותו מקרה הגיע איתו אחד התלמידים. מי שביצע את הברית היה התלמיד וכאשר הוא ביצע את החיתוך, חלק מהעור נתפס באחד הכלים והילד נזקק לטיפול רפואי דחוף. הוועדה מצאה שהמוהל חרג מסמכותו כשהביא תלמיד לבצע ברית ללא אישור המשפחה, המוהל הביע חרטה והבטיח שמקרה כזה לא יישנה.
במקרה נוסף שהגיע דיון התגלה שמוהל ביצע תיקון ברית מילה לתינוק בגיל 11 חודשים, בניגוד להנחיות ולנהלים. בגיל כזה הטיפול חייב להתבצע על ידי רופא בבית חולים. "הובהרה למוהל חומרת המעשה, הן מהפן הרפואי והן מהפן ההלכתי, והמוהל הודה על טעותו והביע חרטה", נכתב בפרוטוקול הוועדה. הוועדה החליטה לשלול באופן זמני לששה חודשים את רישיונו, אולם, כאמור, המוהל יכול להמשיך לבצע בריתות באין מפריע גם ללא רישיון, ומבלי שאיש מהאנשים ששוכרים את שירותו יכיר את הטעות החמורה שביצע.
במקרה נוסף, אמו של תינוק התלוננה בפני הוועדה על מוהל שרטן לאחר שהיא התקשרה אליו מודאגת בשבת. לדבריה הילד חש ברע והיא הייתה מודאגת ממצבו. "בשביל זה התקשרת אלי בשבת"? טען המוהל. בני המשפחה התקשרו למוהל גם בצאת השבת וזה פטר אותם וסבר שהילד בסדר גמור.
בני המשפחה פנו לחדר המיון, שם התברר, גם במקרה הזה, שהחבישה הייתה הדוקה מדי וגרמה לעצירת שתן. "הוחלט לבקש מהמוהל לשים לב שמקרים כאלו לא יישנו בעתיד", נכתב בפרוטוקול הועדה.
מקרים נוספים שדווחו – מוהלים שגרמו להרפס, כאלו שהשתמש בכלים שנאסרו לשימוש ובכלים לא סטריליים, מוהלים שלא הגיעו לבדוק ילדים למרות תלונות ההורים על הופעת תסמינים חריגים ואפילו מוהל שהציג את עצמו כרופא – למרות שהוא בכלל רופא שיניים.
מהרבנות הראשית נמסר ל-YNET: "מספר המקרים של סיבוכי ברית המגיעים לוועדה ממשרד הבריאות נמצא במגמת ירידה ועומד על כ-46 מקרים בלבד, וזאת מתוך כ–65,000 בריתות המתקיימות מדי שנה לתינוקות בישראל. כל מקרה של סיבוך ברית מובא לדיון בוועדה ובמידת הנדרש המוהל אף מוזמן לבירור, במקרים בהם רואה הוועדה כי המוהל כשל, הוועדה מפעילה סנקציות כנגד המוהל עד כדי שלילת הסמכתו כמוהל מוסמך והסרת שמו מרשימת המוהלים המוסמכים המתפרסמת על ידה מעת לעת".
פורסם תחת: הרבנות הראשית, חדשות, כללי
חדשות אחרונות
- 4 בספטמבר 2024התרעות אמ"ן לפני ה-7.10 – נתניהו מסרב לחשוף אם הוזהר
- 3 בספטמבר 2024נסיעות השר שיקלי בתפוצות נחשפות – שש טיסות בעלות של כחצי מיליון שקל במחצית הראשונה של 2024
- 29 באוגוסט 2024רשימת התקלות והאירועים הסביבתיים החריגים בקצא"א
- 22 באוגוסט 2024האם העורף ערוך למתקפת טילים? לאף אחד אין נתונים
- 21 באוגוסט 2024עלות הטיסה של שרת המדע והחדשנות, גילה גמליאל, לגואטמלה – 150 אלף שקל