דילוג לתוכן העמוד

6 מיליארד ש"ח שוכבים בהקדשים והמדינה מתעכבת בהנגשת המידע

רשימת ההקדשים ומטרותיהם נחשפת לבקשת עמותת ידיד בשיתוף התנועה לחופש המידע. חלוקת הכספים, לעומת זאת, עדיין עלומה. 
במה מדובר? הקדש ציבורי הוא סוג של נאמנות במסגרתה בעל נכס (מקדיש) מייעד נכס לטובת מטרה ציבורית מסוימת, אשר תקוים על ידי נאמן. במצב הרגיל, הנכס או הפירות שלו אמורים לשמש למטרה הציבורית לאורך שנים רבות, גם לאחר מות המקדיש, ולכן יש צורך בפיקוח ציבורי של רשם ההקדשות, כדי להבטיח שכוונת המקדיש תקוים." כך לפי אתר משרד המשפטים המבהיר כי "כלל ההקדשות הרשומים בפנקס ההקדשות הציבוריים מחזיקים קרנות כספיות בשווי כולל של כשישה מיליארד ₪. בנוסף, מחזיקים ההקדשות הציבוריים למעלה מאלף נכסי נדל"ן ברחבי הארץ." (כאן)
 
סמנכ"ל עמותת ידיד וחבר הוועד המנהל של התנועה לחופש המידע, רן מלמד, פנה לקבלת פירוט ההקדשים, מטרותיהם וכמובן הסכומים הזמינים בכל הקדש ולתדהמתו גילה כי הנושא לא זוכה ליחס ראוי מהמדינה האמורה לפקח על ההקדשים. הנתונים, לדבריו, חשובים ביותר לכל ארגון מגזר שלישי שיוכל עכשיו לפנות ולבקש תמיכות לפי רשימה זו. 
 
משרד המשפטים הודיע בתגובתו כי "אין בידינו מידע דיגיטלי של חלוקת כספים בפועל בהקדשות (לפי נושאי חלוקה וכך גם לגבי רשימת גופים/ ארגונים נתמכים), המידע קיים בתיקי ההקדש כדוחות סרוקים כאשר בחלק מהמקרים יש גם את הרשימות של מקבלי התמיכות." 
לאחר פניות נוספות של מלמד, כולל למנכלי"ת משרד המשפטים, אמי פלמור, התקבל לפתע קובץ אקסל ובו רשימת ההקדשים המלאה הכוללת גם את מטרותיו של כל הקדש, מה שיאפשר לכל אדם או ארגון לבצע חיפוש ראשוני כדי לאתר הקדשים שמטרותיהם חופפות לפעילותו או צרכיו.
ואנחנו תוהים, מתי יתקדמו ברשם ההקדשים לשנת 2018 ויצליחו למחשב גם את אופן חלוקת הכספים. סכום של 6 מיליארד ש"ח יש לנהל באופן שקוף ונגיש יותר, בעיקר למי שזכאי להשתמש בכספים לתועלת ציבורית. 
 
להלן תגובת משרד המשפטים, רשימת ההקדשים ומטרותיהם 
עזרו לנו להמשיך להילחם על המידע
בואו לעגל לטובה לתנועה
היכנסו עכשיו, זה לוקח דקה, ותרמו לנו את האגורות מהעודף בכל קנייה. קניתם ב-99.90 ₪? תרמתם לנו 10 אגורות. כ-5 שקלים בחודש במצטבר. בשבילנו זה המון. ❤️