רוצים להוביל את המדינה? תתחילו לחשוף מידע / אלונה וינוגרד
השמועה אומרת שאנחנו בעיצומה של תקופת בחירות. השקט והנמנום יכולים אולי להטעות, אבל ככל שנתקרב ל-17 בספטמבר יחזרו הרוחות לגעוש והקמפיינים יפעלו בשיא המרץ. אין מועד טוב מזה לחשוב על זכות הציבור למידע.
כדי שנוכל לממש את זכותנו הבסיסית לבחור – עלינו לדעת: מה עשו נבחרי הציבור עם הכספים שלנו במהלך שעות העבודה שלהם (שמומנו על ידינו), את מה הם קידמו ומה בין הבטחות לעשייה בפועל. בלי שנדע את התשובות לכל השאלות האלה – נגזר עלינו ליפול שבי למנגנונים משומנים של פייק ניוז, תעמולה ודיס-אינפורמציה.
בבסיס ההנחה שזכות הציבור למידע היא קריטית למימוש זכות הבחירה, נמצאת התפישה שידע הוא כוח, וכאשר הידע או המידע לגבי המתרחש במרחב הפוליטי נמצא בידיהם של נבחרי הציבור ואנשי שלומם בלבד, יש בכך בכדי להעניק להם כוח רב, אולי רב מדי, שבסופו של דבר מנוצל כנגד הציבור עצמו.
דוגמה בולטת לכך היא במקרים שבהם נבחרי ציבור בתקופת בחירות מתפארים בהישגיהם ובמחויבות שלהם לעבוד למען הציבור. אין ספק, מועמדים כאלה הם אלה שהיינו רוצים לבחור בהם ובהן, אך כיצד נדע אם הם דוברים אמת אם לא נראה את היומנים שלהם, את מספר הימים שבהם נכחו במליאת הכנסת, או בכלל בישראל, אם הכספים שהם ממונים עליהם הוצאו משיקולים ענייניים ולא לצרכים פרטיים?
רק כאשר יקבל הציבור גישה למידע שישקף את הפעילות האמיתית של נבחרי הציבור שמבקשים להיבחר שוב, הוא יוכל לממש את זכותו לבחור את נבחריו באופן מושכל ואחראי.
לציבור המתעניין, גישה בלתי אמצעית למידע אודות נבחרי הציבור היא קריטית לגיבוש עמדה פוליטית עצמאית ונטולת לחצים. גם אם זהו חזון אוטופי, כי הרי בעידן הפופוליסטי של ימינו הכל מוטה, מימוש מיטבי של זכות הציבור למידע יכולה לפעול לאיזון של מפות האינטרסים השונות ולסייע להבהרת התמונה. וחשוב מכל – הוא עשוי לחזק את כוחו של הציבור מול המערכת הפוליטית כגורם מרתיע שחייבים לו דין וחשבון.
המדינה עברה כברת דרך בעשור האחרון בכל הקשור לקידום שקיפות. יאמרו זאת גם מבקריה. לא ניתן להתעלם מכך שמאגרי מידע נפתחו, הוקמה במשרד המשפטים יחידה ממשלתית שאמונה על חופש המידע, חלה עלייה מתמדת במספר בקשות חופש המידע המוגשות לרשויות השונות, והתחושה הכללית היא ששקיפות היא משהו שרוצים להתהדר בו.
התקדמות זו יפה ומבורכת, אך היא מעטה מדי ורחוקה מאוד מהמקום שאליו עלינו לשאוף. עד שיבואו הנבחרים וישתפו את הציבור במידע מהותי הנוגע להתנהלותם הפוליטית מיוזמתם, על הציבור לדרוש מידע אמין והתנהלות שקופה מצד אלה המבקשים להוביל את המדינה. תקופת בחירות היא עת מצוינת להתחיל ולדרוש זאת.
הכותבת היא מנהלת המרכז למוסדות וערכים דמוקרטיים במכון הישראלי לדמוקרטיה ויו"ר התנועה לחופש המידע
פורסם תחת: מאמרים
תגיות: אלונה וינוגרד
חדשות אחרונות
- 24 בספטמבר 2024בעקבות מאבק התנועה – פורסמו נתוני הפשיעה המעודכנים של המשטרה עד מחצית 2024
- 21 בספטמבר 2024רחלי אדרי בראיון פרידה: "למדינת ישראל יש די.אן.איי של הסתרת מידע"
- 19 בספטמבר 2024עתרנו נגד המשטרה: לחשוף את חוות הדעת הרפואית והמשפטית בנוגע לשימוש בגז פלפל לפיזור הפגנות
- 12 בספטמבר 2024התנועה חושפת את נתוני המשטרה: 981 בני אדם נרצחו בישראל בשש שנים, מתוכם 712 ערבים
- 4 בספטמבר 2024התרעות אמ"ן לפני ה-7.10 – נתניהו מסרב לחשוף אם הוזהר