בית המשפט: על האוצר לשלם לתנועה הוצאות משפט לאחר שהתעלם מבקשת מידע במשך תשעה חודשים
לפני כשנה עברה החלטת ממשלה חשובה: כל התקשרויות בין המדינה לגופים פרטיים חייבות בפרסום יזום מצד הרשות. החלטנו לבחון את ביצוע ההחלטה וביקשנו ממשרד האוצור – לפי חוק חופש המידע – את פירוט כל ההתקשרויות של משרדי הממשלה עם ספקים בסכום הגבוה מ-50 אלף שקל.
הרי קשה לחשוב על סיבה כלשהי שבגינה יסרב המשרד למסור את המידע. פגיעה בביטחון המדינה או ביחסי החוץ שלה – אין פה. הקצאת משאבים בלתי סבירה? הרי הכל ממוחשב ומדובר במידע שיכול לעבור בכמה לחיצות כפתור. לכן הנחנו שאין מניעה מהותית או טכנית למסור את המידע. ובכן, טעינו.
חלפו יותר מ-9 חודשים מאז שבקשת חופש המידע למשרד האוצר, והמשרד אפילו לא טרח להגיב לה – למרות שלפי החוק, על רשות להשיב לבקשה תוך 30 יום. לאחר שכל הניסיונות שלנו לחלץ מהמשרד תשובה כלשהי עלו בתוהו, נאלצנו לעתור לבית המשפט המנהלי נגד משרד האוצר. עתירה, שראשית דורשת מהמשרד להגיב לבקשה ואח"כ גם לספק את המידע המבוקש. את העתירה הגישו (בהתנדבות) עו"ד אביתר קנולר ועו"ד רונה זמשטייגמן.
משרד האוצר טען בבית המשפט שהוא אמנם מחזיק בנתונים, אך הוא לא יכול למסור את כולם משום שהם לא שלו, אלא של משרדים האחרים. טענה נוספת שטען האוצר נגד מסירת הנתונים היא שאין לו מספיק משאבים כדי לעבור על כל עשרות אלפי או מאות אלפי התקשרויות של המשרדים השונים לספקים חיצוניים, ולכן אין ביכולתו לספק את המידע. לטענתו המשימה הזו תימשך 18 שנה.
התנועה לחופש המידע ענתה לבית המשפט שמדובר בטענות מגוחכות, ובסופו של דבר הוחלט כי האוצר ימסור רק את הנתונים שקשורים למשרדו ולא לכל משרדי הממשלה האחרים. לפני חודשיים, שלח לנו משרד האוצר את המידע שעליו נלחמנו בבית המשפט. המידע שמתייחס רק לשנים 2012-2011 – כבר התיישן. הרי בינתיים הצלחנו לחשוף את התקשרויות משרדי הממשלה ל-2013, וגם ל-2014 באופן חלקי.
אחרי שמשרד האוצר בחר להתנהל בחוסר שקיפות, החלטנו לפנות לבית המשפט כדי שיסייע לנו להעביר את המסר לפקידי האוצר (ולפקידים בשאר המשרדים): כנאמני ציבור הם אינם עומדים מעל חוק חופש המידע. אחרי שהתעלמו מבקשת המידע שהגשנו במשך תשעה חודשים ואילצנו אותנו לפנות לבית משפט כדי לקבל מידע שאין חולק על כך שהוא שייך לנו, לציבור, ביקשנו מבית המשפט לחייב את בית המשפט לפסוק הוצאות נגד משרד האוצר. לשמחתנו הוא נעתר לבקשתנו. וקבע כי על משרד האוצר לשלם לתנועה 4,000 שקלים.
תגובה מקדמית לעתירה
תגובה מקדמית לעתירההעתירה שהגישה התנועה
העתירה שהגישה התנועה
כתב תשובה
כתב תשובה
פרוטוקול הדיון 8 בספטמבר 2014
פרוטוקול הדיוןפסק דין – 21 בינואר 2015
פסק דיןהחלטת בית המשפט בעניין הוצאות -מרץ 2015
למה המדינה מסרבת להציג את חוזי ההתקשרות עם הספקים / מאמר מאת מנכ"לית התנועה
תגיות: אי מתן מענה, יורם נועם, משרד האוצר, ספקים, תקציב המדינה
חדשות אחרונות
- 16 בינואר 2025בעקבות עתירת התנועה נחשף – שיעור ההתחסנות נגד נגיף הפפילומה הוא רק 55%
- 3 בינואר 2025התנועה חושפת: אלה שיעורי ההתחסנות ביישובים קטנים בישראל
- 30 בדצמבר 2024התנועה חושפת: חובות המפלגות למדינה מגיעים ל-137 מיליון שקל
- 30 בדצמבר 2024מה נתניהו מסתיר מהציבור על מצבו הבריאותי
- 26 בדצמבר 2024ניצחנו – בית המשפט הורה למשרד החינוך לפרסם את תוכניות גפ"ן בחתך בית ספרי