דילוג לתוכן העמוד

הגישו בקשה

איך להגיש בקשת חופש מידע:

איך להגיש בקשת חופש מידע

 

איך להשתמש בחוק חופש המידע – טיפים מאנשי התנועה

 

עשו זאת בעצמכם

פנייה לממונה על יישום חוק חופש המידע – אחרי שהחלטתם במדויק מה אתם מבקשים וממי, אתם צריכים לפנות במכתב בקשה לממונה על יישום חוק חופש המידע במשרד הרלבנטי. בכל גוף, שכפוף לחוק, ישנו ממונה כזה. ניקח דוגמא היפותטית. נאמר שאתם רוצים לקבל לידיכם הסכם שחתם משרד הפנים עם רשות מקומית מסוימת. למשרד הפנים יש ממונה על יישום חוק חופש המידע. יש לפנות לממונה הזה במכתב ולבקש את המידע. יש לתעד את הפנייה אל הרשות וולערוך תרשומות של שיחות עמה למקרה שהבקשה מתגלגלת לכדי עתירה ויש להציג בפני בית המשפט את מהלך העניינים.
רשימת הממונים באתר היחידה לחופש המידע
מכתב בקשת המידע – מכתב הבקשה צריך לכלול את תיאור המידע המבוקש והתחייבות לשלם עד 149 ש"ח. הסכום שאותו אתם מתחייבים לשלם מיועד לכסות את הוצאות המשרד הממשלתי עבור הטיפול בהשגת המידע וכן עבור העלות של הפקת המידע (דפי צילום, הדפסה, משלוח) על ידי המשרד הממשלתי. אם עלות הטיפול וההפקה תעלה על הסכום שהתחייבתם לשלם, תקבלו פנייה מהמשרד הממשלתי ותצטרכו להחליט אם אתם רוצים לשלם יותר. לא כל כך קל להיכנס לוויכוח עם המשרד הממשלתי על עלות הטיפול. לעתים, יכול המשרד הממשלתי לחמוק ממסירת מידע דרך דרישת תשלום גבוהה. ניתן להתמודד עם דרישה כזאת בהתמקחות לא פורמאלית עם המשרד הממשלתי או בעתירה מנהלית לביהמ"ש. המכתב, כמובן, צריך לכלול את פרטיכם אבל אין צורך לנמק מדוע אתם רוצים את המידע.
תשלום וקבלת המידע – כדי שהמשרד הממשלתי יתחיל לטפל בבקשתכם אתם צריכים לשלם אגרת בקשת מידע, שעומדת כיום על 20 שקלים (יש רשויות שטרם עדכנו את גובה האגרה, ולכן מומלץ לברר אצלן). את התשלום צריך לבצע בעיקרון בבנק הדואר או דרך כרטיס אשראי. הבעיה היא שכדי לשלם בבנק הדואר עליכם לדעת את מספר חשבון הבנק של המשרד הממשלתי ממנו אתם מבקשים את המידע. המשרדים הממשלתיים אינם מפרסמים את מספרי חשבונות הבנק הרלבנטיים. אנחנו ריכזנו רשימה של מספרי חשבונות הבנק הידועים לנו. חוק חופש המידע אפשר לשר המשפטים לקבוע תקנות שיפטרו בנסיבות מסוימות מתשלומים שונים, על פי החוק. לצערנו, השר לא עשה שימוש בסמכות הזאת שלו. עם זאת, החוק פטר מתשלום אגרת בקשת מידע אם מדובר במידע שנוגע לאדם הפונה. במלים אחרות, אם אתם מבקשים לקבל את התיק האישי שלכם ממשרד החינוך אינכם צריכים לשלם כסף. חלק מהמשרדים, כמו משרד הביטחון ומשרד הבריאות, אף דורשים שהבקשה תוגש על טופס של המשרד, למרות שלדבר אין כל גיבוי בחוק. לדעתנו, ניתן להתעלם מהדרישה הזאת אבל אם החלטתם לציית לה עליכם להתקשר למשרדו של הממונה על יישום חוק חופש המידע באותם משרדים ולמסור לו את כתובתם. הוא ישלח את הטופס ועליו תצטרכו לכתוב את מכתב הבקשה האמור. למשרד הממשלתי יש 30 יום להשיב לכם מהרגע שהגיעו אליו הן הקבלה על תשלום 98 השקלים והן הבקשה שלכם לקבל מידע. אם אחד הדברים הללו חסר יכול המשרד לא לטפל בבקשה. כמעט תמיד המשרד הממשלתי לא עומד בדרישות החוק ואינו משיב תוך 30 יום. החוק מאפשר למשרד הממשלתי בתנאים מסוימים לקבל 2 ארכות של 30 יום כל אחת. בדרך כלל המשרד לא עומד אפילו בזמן הזה.
קובץ התקנות – אגרות חופש מידעפרטים על ממונה חופש המידע במשרדים ניתן למצוא כאן

עשו זאת באמצעותנו

לא פעם המשרד הממשלתי חכם מספיק כדי לא לסרב למסור מידע. במקום זאת הוא מוסר מידע חלקי. במקרה כזה או במקרה של סירוב מוחלט פתוחה בפניכם הדלת לעתור לביהמ"ש המחוזי בשבתו כבימ"ש מנהלי. הדבר כרוך, כמובן, בתשלום אגרת בימ"ש. ניסוח עתירה לקבלת מידע הוא דבר פשוט יחסית אם כי דורש, מן הסתם, מעורבות של עורך דין. צירפנו לנוחותכם עתירה לדוגמה. בשלב הזה אתם כבר, לטוב ולרע, בידיים של עורך דין והוא יידע לטפל בעתירה שלכם.אנחנו תמיד נשמח לשמוע מכם על ניסיונכם בהשגת מידע. לעתים, נוכל גם לעזור. "התנועה לחופש המידע" יודעת לתחקר היטב בקשות לקבלת מידע כך שתבקשו את המידע הנכון מהרשות הנכונה. בנוסף, אנחנו יכולים לסייע במקרים בעלי עניין ציבורי בכל הקשור לטיפול המשפטי בבקשה. לבסוף, יש לנו את היכולת להשיג תשומת לב תקשורתית לבקשות המתאימות.כתובתנו ופרטי התקשרות
התנועה לחופש המידע
בית העמותות, 6713521 סעדיה גאון 26 תל אביב-יפו
טל. 03-9560146
פקס. 03-9560359
דוא"ל: Info@meida.org.il
עזרו לנו להמשיך להילחם על המידע
בואו לעגל לטובה לתנועה
היכנסו עכשיו, זה לוקח דקה, ותרמו לנו את האגורות מהעודף בכל קנייה. קניתם ב-99.90 ₪? תרמתם לנו 10 אגורות. כ-5 שקלים בחודש במצטבר. בשבילנו זה המון. ❤️