דילוג לתוכן העמוד

למידה משמעותית? מתברר שיותר מורים ללא תעודה מלמדים ביישובים חלשים

במערכת החינוך מועסקים כ־3,000 מורים ללא תעודת הוראה מתוך כ־180 אלף עובדי ההוראה בארץ. אלא שמנתוני משרד החינוך עולה כי מספר המורים ללא תעודה, המלמדים ברשויות מקומיות שדירוגן החברתי־כלכלי נמוך, גדול יותר ממספרם באלו המדורגות גבוה מהן. כלומר, יותר מורים לא מקצועיים מועסקים בפריפריה החברתית והגיאוגרפית.

לבקשת התנועה לחופש מידע ו"ישראל היום", חושף משרד החינוך כי בשנת הלימודים תשע"ז הועסקו 2,969 עובדי הוראה ללא תעודות הוראה – 1.6% מכלל המורים במערכת. במשרד מבהירים כי מדובר במורים הממלאים מקום לתקופות קצרות, במתמחים בהליך הכשרתם, ובעובדי הוראה ותיקים – כאלה שלא נכנסו לרפורמות שקבעו כי כל מורה חדש צריך להיות בעל תואר אקדמי ותעודת הוראה.

אלא שבהסתכלות על הנתונים עולה ממצא מעניין במיוחד. כאשר משווים בין יישובים מאותו אזור, שהאחד מדורג חברתית־כלכלית במקום גבוה והשני פחות, מספר המורים הלא מקצועיים – ללא תעודת הוראה, בכל שלבי הלימוד: מגן עד על־יסודי – גבוה יותר ביישוב הפחות מבוסס.

מנכ"לית התנועה לחופש המידע, עו"ד נירית בלייר, אומרת כי "מורים שאינם מוסמכים ללמד מלמדים את ילדינו, וכדאי שנהיה ערים לכך ולסיבות ולשיקולים להצבתם בכיתות. נתונים על חינוך הם כוח בידי ציבור ההורים. חשיפת נתוני חינוך היא אחת המטרות המרכזיות של התנועה לחופש המידע, וזאת כדי לתת בידי הציבור יכולת בקרה אמיתית על החלטות בתחום זה, המשפיעות באופן ישיר על ילדינו ועתידם".

ולמידע בהרחבה: באזור ירושלים: אם משווים בין בית שמש, בעלת דירוג חברתי־כלכלי 3, למבשרת ציון, בעלת דירוג חברתי־כלכלי 8, אפשר לראות כי בבית שמש הועסקו 46 מורים לא מקצועיים לעומת 4 בלבד במבשרת ציון. אמנם מערכת החינוך במבשרת ציון קטנה יותר, אך הפער בא לידי ביטוי גם באחוזים: בעוד שם אחוז המורים הלא מקצועיים נמוך מ־1, בבית שמש הוא מעל הממוצע ועומד על 2.6%.

באזור גוש דן אפשר לראות למשל פער בין הערים השכנות בת ים (דירוג 6) ואזור (דירוג 7), כאשר בבת ים מועסקים 40 מורים ללא תעודת הוראה מתוך 1,821 בסך הכל, בעוד באזור מורה אחד בלבד מתוך 128. כשבוחנים את אור עקיבא (דירוג 5), מספר המורים הלא מקצועיים עומד על חמישה, בעוד בחוף הכרמל, שם לומדים ילדי היישוב השכן והמבוסס קיסריה, מלמדים רק שני מורים ללא תעודה.

בג'סר א־זרקה (דירוג 2) עומד מספר המורים הלא מקצועיים על 9, והוא גבוה הרבה יותר מהממוצע הארצי. פערים יש גם בין נס ציונה, רחובות ורמלה (אשכולות 7, 6 ו־4 בהתאמה), כאשר כמו בשאר המקרים – אחוז המורים הלא מקצועיים גבוה יותר בערים המוחלשות.

כתבה על המידע ב"ישראל היום"

מידע נוסף שקיבלנו ממשרד החינוך – מה יודעים בתי הספר על המורים המחליפים שהם מעסיקים

עזרו לנו להמשיך להילחם על המידע
בואו לעגל לטובה לתנועה
היכנסו עכשיו, זה לוקח דקה, ותרמו לנו את האגורות מהעודף בכל קנייה. קניתם ב-99.90 ₪? תרמתם לנו 10 אגורות. כ-5 שקלים בחודש במצטבר. בשבילנו זה המון. ❤️